Svijet

SUPROTNO KAMERONU: Gradonačelnik Londona za izlazak iz EU

Gradonačelnik Londona i poslanik vladajuće Konzervativne stranke Boris Džonson izjavio je danas da će voditi kampanju za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, pred referendum zakazan 23. juna o tom pitanju.
SUPROTNO KAMERONU: Gradonačelnik Londona za izlazak iz EU
Portal AnalitikaIzvor

"Vodiću kampanju za izlazak iz EU", rekao je Džonson i dodao da neće učestvovati u televizijskim debatama protiv svoje stranke.

On je dodao da mu je bilo "teško" da donese odluku s obzirom da lično voli Evropu i Brisel u kojem je dugo živio.

Džonson je rekao da ne treba brkati "čudesa i godišnje odmore" u Evropi s političkim odlukama i projektima "koji decenijama prijete da izmaknu demokratskoj kontroli".

"S obzirom na vrijeme, (britanski premijer) Dejvid Kameron se dobro snašao u pregovorima sa evropskim partnerima. Međutim, niko ne može da pomisli da taj dogovor predstavlja suštinsku reformu EU i odnosa Velike Britanije s Unijom".

Britanski premijer Dejvid Kameron krenuo je danas u političku bitku da ubijedi Britance da 23. juna na referendumu glasaju za ostanak Velike Britanije u EU.

Kameron je u televizijskom intervjuu rekao da je jedino dobrim odnosima sa susjedima, partnerima i prijateljima, moguće bolje se suočiti sa izazovima počev od Rusije do džihadista iz Islamske države na Bliskom istoku.

Lideri EU i Kameron postigli su u petak uveče u Briselu dogovor o ostanku Velike Britanije u EU. Britanski premijer je odmah poslije dogovora saopštio da će obećani referendum o tom pitanju biti održan 23. juna.

rtcg.me

Portal Analitika