Zanimljivosti

Arash AF10 će biti jedan od najsnažnijih automobila u Ženevi

Mala britanska automobilska manufaktura koja se krije iza naziva Arash Motor Company rezervisala je svoje mjesto pod reflektorima predstojećeg Sajma automobila u Ženevi, a tamo će ljubiteljima automobilske egzotike predstaviti svoj monstruozni hibridni model AF10 sa više od 2.000 KS.
Arash AF10 će biti jedan od najsnažnijih automobila u Ženevi
Portal AnalitikaIzvor
Osam godina nakon premijernog predstavljanja prve verzije modela AF10 iz kompanije Arash, koja nikada nije otišla u produkciju, pred publiku stiže najnovije izdanje supersportskog automobila s istom oznakom koje u ovom slučaju pokreće hibridna kombinacija koju čini 6,2-litarski V8 motor sa mehaničkim kompresorom i čak četiri elektromotora.

Benzinski V8 motor sam po sebi isporučuje 900 konjskih snaga i 1.200 Nm najvećeg obrtnog momenta, a spomenuti elektromotori "zaduženi" su za dodatnih 1.180 konjskih snaga i 1.080 Nm obrtnog momenta. Arash AF10 tako u kombinaciji pokreće 2.080 konjskih snaga i 2.280 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se preko 6-stepenog mjenjača raspoređuju na obje osovine.
ar2
AF10 od 0 do 100 km/h stiže nakon manje od 3 sekunde, a uz ponuđene prenosne odnose njegova maksimalna brzina iznosi "samo" 323 km/h. Šasija automobila u potpunosti je napravljena od karbona, a isti je materijal u najvećoj mjeri korišten i za proizvodnju karoserijskih panela. "Cestovni LMP1 prototip" postavljen je na kombinaciji 19 i 20-inčnih felgi na kojima su gume Michelin Pilot Sport 2, a visina podnice od tla može se mijenjati zahvaljujući elektrohidrauličnim komponentama podesivog ovjesa.
ar3
Arash cestovnu verziju modela AF10 prodaje za 1,52 miliona eura, a za kupce koji ovaj automobil namjeravaju koristiti samo na stazi, što se čini najlogičnijim izborom, opciono se nudi i verzija opremljena sa sigurnosnim kavezom, sistemom za gašenje požara i ostalim "race" detaljima za koju treba izdvojiti 1,66 miliona eura.

klix.ba

Portal Analitika