Abiznis

IVANOVIĆ: Danilovgrad prednjači po broju novozaposlenih

Razvoj poljoprivredne proizvodnje u Danilovgradu uzima zamah, a rezultat brojnih investicija je evidentan rast lokalne ekonomije, ocijenjeno je tokom radne posjete ministra poljoprivrede i ruralnoh razvoja, Petra Ivanovića toj opštini.
IVANOVIĆ: Danilovgrad prednjači po broju novozaposlenih
Portal AnalitikaIzvor

„Sljedeći korak u razvoju poljoprivrede je povezivanje proizvodnje i prerade“, najavljeno je tokom današnje posjete.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) su naveli u saopštenju da je jedan od zaključaka tokom današnje posjete da razvoj poljoprivredne proizvodnje, ali i započinjanje prerade na području opštine Danilovgrad uzima zamah.

Dodaje se da to potvrđuje, ne samo rast proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, već i inputa za dalju proizvodnju, a na taj način smanjuju se troškovi i postiže veći nivo konkuretnosti.

"Rezultat brojnih investicija su novootvorena radna mjesta i evidentan razvoj lokalne ekonomije”, kaže se u saopštenju MPRR-a.

Ivanović je tokom posjete sa predsjednikom Opštine Danilovgrad, Branisalvom Đuranovićem razgovarao o rezultatima dosadašnje uspješne saradnje, aktuelnim i budućim projektima za razvoj poljoprivrede i agrobiznisa.

U saopštenju se kaže da su na sastanku u Opštini predstavljeni podaci koji pokazuju rast površina pod zasadima i brojnost stočnog fonda, što je, dodaje se, najvećim dijelom rezultat korišćenja mjera i projekata podrške MPRR i podsticaja lokalne uprave.

„Dogovorena je dalja dinamika realizacije projekata u cilju poboljšanja ruralne infrastrukture i uslova za dalji razvoj porodičnih gazdinstava“, saopšteno je iz resornog Ministrstva.

Dodaje se da je posebno istaknuta uspješna realizacija investicija u prerađivačke pogone poput Fame koka nosilja, Fabrike stočne hrane i revitalizacija nekadašnjeg Spuškog mlina.

Ivanović i Đuranović obišli su Fabriku stočne hrane u kojoj se odvija probna proizvodnja i Spuški mlin u kome su započeti radovi na sređivanju stanja i gdje investitori, osim poslova koji se naslanjaju na žitarice, imaju u planu i pokretanje novih prerađivačkih pogona.

Izvršni direktor Nikšićkog mlina, Mitar Jokić kazao je da su od fabrike stočne hrane koja je bila ruinirana i nije radila pet godina napravili jednu od najsavremenijih u regionu, prema standardima Evropske Unije.

Agromont i Nikšićki mlin investirali su oko dva miliona EUR i otvorilI 20 radnih mjesta.

“Proizvodićemo visokokvalitetne smješe stočne hrane koje kupcima omogućiti kvalitetnu proizvodnju, a cijene će biti niže od onih koje su trenutno na tržištu“, najavio je Jokić.
i dodao da je kapacitet 50 hiljada tona godišnje.

Jokić je objasnio da će, s obzirom da je to jedina fabrika stočne hrane u Crnoj Gori, dati doprinos supstituciji uvoza.

„Planiramo da u prvoj godini pokrijemo oko 30 odsto tržišta”, kazao je Jokić.

On je istakao da će izvoz u prvoj fazi biti usmjeren ka regionalnom tržištu, prije svega Albaniji, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Jokić je najavio da će poljoprivredni proizvođači sirovina iz Crne Gore u fabrici imati siguran otkup.

Predsjednik Opštine Danilovgrad, Branislav Đuranović zadovoljan je što investitori prepoznaju pogodnosti za poslovanje i razvoj poljoprivrede i proizvodnje hrane.

“Imamo ozbiljne investitore koji rade prema najsavremenijim standardima i otvaraju nova radna mjesta, što nam je jedan od prioriteta, kao i investitore koji dolaze iz drugih opština, kao što je na primjer vlasnik sirare “Vulaš”. Vrlo je važno i da su dobri pokazatelji razvoja primarne proizvodnje koja je osnov za ovakve investicije“, saopštio je Đuranović.

Prema njegovim riječima, u ovom dijelu razvoja prerađivačkih kapaciteta, važno je da raste stočni fond na području opštine Danilovgrad i da individualni proizvođači neće imati problem sa viškovima.

On je iskazao posebnu zahvalnost prema MPRR zbog, kako je naveo Đuranović, podrške razvoju poljoprivrede i uspostavljanju prerađivačkih pogona, što, kako je dodao, potvrđuju i sami investitori.

Ivanović je čestitao investitorima, ističući da je najvećim dijelom urađeno ono što je dogovoreno prije dvije godine.

“Raduje me što smo danas vidjeli da se sve bolje realizuju tri trenda za koja se godinama zalažemo u Crnoj Gori. Prvi je povezivanje primarne proizvodnje i prerade. Mislim da smo dobro pogodili vrijeme lansiranja projekta IPARD-like 2 koji će predstavljati prvu organizovanu podršku preradi“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je drugi trend supstitucija uvoza domaćom proizvodnjom.

Taj pogon, prema njegovim riječima, ukoliko bi radio punim kapacitetom, za manje od sedam dana može podmiriti potrebe Crne Gore za stočnom hranom.

Ivanović smatra da to ukazuje na neminovnost okretanja izvozu.

Treći trend je, kako je precizirao, otvaranje radnih mjesta koji čine ovakve poslove održivim.

„Ne treba se zanositi velikim pogonima i zapošljavanjem velikog broja radnika. Nama trebaju pogoni sa deset, 20 ili 30 zaposlenih koji će biti održivi i konkuretni”, poručio je Ivanović i dodao da treba nastaviti sa radom na edukaciji, jačanju konkuretnosti i smanjivanju troškova.

U saopštenju MPRR se kaže da su predstavnici Ministarstva i Opštine obišli i Kuću meda, gdje je zvanično puštena u rad i tehnološka linija za proizvodnju pogača za prihranu pčela.

Time je, navodi se, zaokružen proizvodni proces kojim se osnovne komponente za pčelarstvo proizvode u Crnoj Gori.

Ivanović je podsjetio da su se ranije uvozile i bile vrlo sumnjivog kvaliteta.

On je objasnio da Crna Gora danas sa projektom Kuće meda ima liniju za invertni šećer, preradu voska i pogače za prihranu.

„Možemo da razvijemo i program izrade košnica i da postanemo potpuno uvozno nezavisni i okrenuti izvozu”, kazao je Ivanović.

On je dodao da ostaje da se riješi pitanje koje nije u resoru MPRR, a vezano je za uvoz i prodaju falsifikovanog meda i pozvao nadležne institucije da se ozbiljnije pozabave tim pitanjem.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić pojasnio je da je projekat Kuće meda ostvarenje sna za crnogorske pčelare koji su u kratkom roku od početka realizacije kapitalnog projekta Vlade, odnosno MPRR, dobili objekat i uslove za unapređenje biznisa u ovoj djelatnosti.

“Pčelari će imati kvalitetniju i jeftiniju proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda. Proizvodne linije i objekat Kuće meda su značajne investicije i podrška crnogoroskom pčelarstvu”, kazao je Miljanić i izrazio nadu da će sistem u budućnosti uspjeti da održe.  

Portal Analitika