Društvo

CEDEM: Održana obuka za mlade kadrove u pravosuđu

Cilj obuke za mlade kadrove u pravosuđu, koja je održana u Budvi, je pružanje dodatnog znanja i informacija o primjeni nacionalnog zakonodavstva i standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima.
CEDEM:  Održana obuka za mlade kadrove u pravosuđu
Portal AnalitikaIzvor

Obuku je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici – Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i izvršenje zakona i njemačke fondacije Konrad Adenauer.

Trodnevni program obuke mladih kadrova u pravosuđu, trajao je od 17. do 19. februara.

“Program predstavlja dio višegodišnjeg projekta koji je nastao sa ciljem da pripravnicima i savjetnicima u sudovima, tužilaštvu i advokatskim kancelarijama, kao i studentima prava, pruži dodatna znanja i informacije o primjeni nacionalnog zakonodavstva i standardima Evropske konvencije o ljudskim pravima”, kaže se u sopštenju CEDEM-a.

Prema njihovim riječima, ovogodišnja obuka je obuhvatila oblast krivičnog zakonodavstva, sa posebnim osvrtom na ulogu državnog tužioca u izviđaju, kontrolu optužnice, primjenu mjera tajnog nadzora, pritvor i neosnovano lišenje slobode, u domaćoj praksi i praksi Evropskog suda za ljudska prava.

"Učesnici obuke su imali mogućnost da, kroz formu radionica, steknu primjenjiva i praktična znanja koja će im biti od koristi u daljem radu", rekli su iz CEDEM-a.

Predavači su, kako se navodi, bili domaći pravni eksperti – predstavnici sudstva, tužilaštva, zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kancelarije Ombudsmana i Ministarstva pravde, kao i stalni pravni savjetnik Ambasade SAD u Podgorici, Erik Larson, koji je održao predavanje i radionicu na temu izmjena krivičnog zakonodavstva Crne Gore i primjene Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma. 

Portal Analitika