Politika

Rakčević: DPS nije spreman da obezbijedi kontrolu bitnih struktura

Demokratska partija socijalista (DPS) je pristala na dio kontrole, ali to nije dovoljno jer ta stranka nije spremna da obezbijedi nezavisnost i kontrolu bitnih struktura društva, ocijenio je lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević.
Rakčević: DPS nije spreman da obezbijedi kontrolu bitnih struktura
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da URA želi da doprinese da se na miran način, slobodnim i fer izborima promijeni loša i neodgovorna vlast.

“Nemamo dilema da je dijalog najbolji odgovor na ozbiljnu političku krizu i na nagomilano nepovjerenje”, rekao je Rakčević agencije MINA.

On je podsjetio da je URA sredinom oktobra sa Demosom i Demokratama inicirala hitan dijalog na demokratskom forumu svih relevantnih političkih subjekata i tražili prisustvo i posredovanje Evropske unije.

Vlast se, dodao je Rakčević, protivila i na kraju nevoljno pristala na takav okvir, a dio opozicije nije prihvatio učešće i opredijelio se za organizovanje protesta i velikih narodnih skupština.

Prema njegovim riječima, URA je iskreno učestvovala u dijalogu puna dva i po mjeseca, uvjereni da društvu treba dogovor o uslovima slobodnog izjašnjavanja, a ne o ponavljanju afera Snimak, kupovina ličnih karti, zloupotrebama državnih resursa.

Rakčević je ukazao da su jasno saopštili da URA neće da na ministarskom nivou uđe u Đukanovićevu vladu ni na mala ni na velika vrata. “Željeli smo sporazum o uslovima za slobodne i fer izbore i bili voljni da učestvujemo u kontroli dogovorenog”.

“Uvjereni smo bili da je sporazum nužan iskorak ka slobodnom društvu, a ne pobjeda bilo koje platforme i političke grupe”, poručio je Rakčević.

On je naveo da je vladajuća većina, nažalost, u najvažnijim segmentima željela po starom.

“Nema slobodnih izbora sa ovakvim javnim servisom, pritiscima, ucjenama i kupovinom glasova i ličnih karti”, ocijenio je Rakčević.

On smatra da im politički “komesari DPS orbite” koji upravljaju Javnim servisom zamjenom teza spočitavaju te namjere.

“Boreći se da zadrže postojeće poluge neobjektivnog informisanja RTCG politički komesari mašu evropskim standardima skrivajući od javnosti izvještaje Evropske komisije i preporuke POSP-a”, kazao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, ne samo što čitava opozicija nema povjerenje u Javni servis već se u pomenutim izvještajima konstatuje da "napredak nije ostvaren" u prošloj godini, da posebna pažnja treba da se obrati "osiguranju nezavisnosti javnog servisa" i da ostaje zabrinutost za slobodu medija u Crnoj Gori, naročito kako bi se svim političkim strankama osigurao pravičan pristup javnim medijima.

“Koliko je taj pristup pravičan pokazuju i činjenice da tokom predugog parlamentarnog dijaloga niko od onih koji traže uspostavljanje nezavisnog i objektivnog Javnog servisa nije dobio priliku da objasni zahtjev za drugačijim uređivačkim konceptom”, dodao je Rakčević.

On je ocijenio da je četvrt vijeka Javni servis servis DPS-a – “i kad se oslobađao Dubrovnik i kad su se deportovale izbjeglice i kad se veličao Milošević i kad su se uspješno zatvarale fabrike.

"Ni danas nema pomena o DPS Solani, o Limenci, o organizovanim kriminalnim grupama, o hobotnici i Mujovićevim muštulucima od 800 i 200 hiljada EUR”, dodao je Rakčević.

Nije tačno, kako je poručio, da se tokom dijaloga pričalo o 60 do 70 odsto vlasti, kako tvrdi nova parlamentarna većina, već o kontroli političke korupcije, kupovine i ucjena na svim nivoima i to od drva za grijanje glasača do poslanika.

“Nije bilo sporazuma ni oko kontrole finansijskih davanja i partijskog zapošljavanja na nivou lokalnih samouprava”, naveo je Rakčević.

Postoje, kako je kazao, pravosnažne presude za zloupotrebe socijalnih davanja DPS aktivista u sjevernim opštinama.

Rakčević smatra da je jasno da uslovi za fer i slobodne izbore ne postoje kad nepuna dva mjeseca prije izbora u Tivtu ne postoje objavljena bitna podzakonska akta, pravila o biračkim mjestima, uputstva o potpisima birača i o preuzimanju, čuvanju i korišćenju izbornog materijala i kad postoje sumnje u zloupotrebe državnih resursa.

“Pričati globalno o evropskim standardima, a raditi lokalno kupovinama, ucjenama i pritiscima po starom DPS scenariju za URU je neprihvatljivo”, poručio je Rakčević.

On je ocijenio da je zbog brojnih manipulacija i podmetanja dobro što je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić saopštio da njegova pozicija nije prepreka potpisivanju sporazuma.

“U korektnom dijalogu DPS je pristao na dio kontrole, ali to nije dovoljno. DPS nije spreman da obezbijedi nezavisnost i kontrolu nad bitnim strukturama zarobljenog društva. Slobodnim i neostrašćenim ljudima je jasno zašto nema Sporazuma”, zaključio je Rakčević.

Izvor: Mina

Portal Analitika