Svijet

Velt: Izbjeglice izbjegavaju balkansku rutu

Izbjeglice nastoje da izbjegnu takozvanu "balkansku rutu" ka Evropi zbog oštrih tamošnjih kontrola i umjesto toga planiraju da koriste rizičniju rutu preko Sredozemnog mora, piše njemački "Velt am zontag" pozivajući se na podatke zapadnih obavještajnih službi.
Velt: Izbjeglice izbjegavaju balkansku rutu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, nekih 200.000 izbjeglica trenutno se nalazi duž obala Sredozemnog mora u Libiji, a većina njih dolazi iz Eritreje, Somalije i Nigerije i čekaju bolje vremenske uslove za prelazak preko mora na putu ka Evropskoj uniji, prenijela je ruska agencija TAS.

Istovremeno, dio izbeglica mogao bi da krene i drugom rutom - od Turske preko Crnog mora ili preko teritorija Gruzije i Rusije, piše list.

Evropska pogranična agencija Fronteks zabilježila je ulazak više od 1,5 miliona migranata u zemlje članice EU prošle godine.

Priliv se blago smanjio u januaru i početkom februara ove godine, ali većina stručnjaka to objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima i olujama na Sredozemlju, a ne mjerama koje EU ili Turska predizimaju na ograničavanju migracije.

Stručnjaci strahuju da bi do ljeta priliv mogao da dostigne prošlogodišnji ili ga čak i nadmaši.

Izvor: Tanjug

Foto: blog.amnestyusa.org

Portal Analitika