Društvo

Šegrt: Ako Hrapović ne podnese ostavku predložiću Vladi njegovu smjenu

Ministar zdravlja Budimir Šegrt tražiće ostavku direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Kenanana Hrapovića. Gostujući u emisiji “Živa istina” ministar zdravlja Budimir Šegrt objasnio je i zašto će, ukoliko Hrapović sam ne podnese ostavku, predložiti Vladi njegovu smjenu.
Šegrt: Ako Hrapović ne podnese ostavku predložiću Vladi njegovu smjenu
Portal AnalitikaIzvor

“Postoji dosta  nesuglasica, ne na personalnom nego na nivou logike i principa. Neke sam odavno detektovao i pokušavao sam da ih prevaziđem i deklarisao sam se da zajedno radimo. Nije bilo razumjevanja, ja to doživljavam da čovjek nekad treba da napravi lični otklon. Ukoliko se to ne desi, bez dileme, ja ću iskoristiti svoja zakonska ovlašćenja i napraviću prijedlog prema Vladi te vrste“, rekao je Šegrt.

Da li je najava otkaza Hrapoviću u stvari osveta za stare i neraščišćene račune iz vremena kada je Šegrt bio direktor bolnice Meljine? Podsjetimo, tada je Fond zdravstva ocijenio da su tri računa neopravdano uvećana za ukupno oko 190 hiljada eura. Šegrt kaže:

 “Što se mene tiče ni tada nije bilo sukoba, jeste stručnog nerazumijevanja. Ja sam i tada žestoko, principijelno i stručno komentarisao rad njegovih pomoćnika, čak sam jednom i rekao da bi kod mene na ispitu iz hirurgije pao.”

Inače glavni budžetski inspektor  je po nalogu ministra Šegrta ispitivao poslovanje Fonda za zdravstveno osiguranje. Nalaz je pokazao da je Fond trošio sredstva u skladu sa zakonom i namjenski. Šegrt međutim  kaže da tim nalazom nije zadovoljan:

 „Vi znate da se svaki posao može uraditi dobro, izuzetno dobro ili loše. Taj nivo kontrole sa kojom sam upoznat mogu da kažem da posao nije urađen kako treba. Mi iz Ministarstva zdravlja smo naveli specifikaciju koju treba pratiti i komentarisati a nikad mi nije palo na pamet da kažem da je neko stavio nešto u džep ili zloupotrijebio. Ono što je bio predmet ili nalog inspekcije kroz taj  Izvještaj nije uopšte tretirano, tako da ja taj izvještaj doživljavam manje bitnim. Smatram da glavni budžetski inspektor nije dobro uradio svoj posao.“

U nalazu  glavnog inspektora navodi se i da je dug Fonda nastao zbog toga što su realne potrebe bile iznad onoga što je država budžetom opredjeljivala svake godine za sistem zdravstva. Upitan gdje je u svojoj analizi uočio da se novac neracionalno troši, Šegrt  kaže:

 „Mi smo kroz puno analiza vidjeli da se plaćaju računi na kojima se ne insistira na kvalitetu, prije svega,  zdravstvene usluge a da se sa druge strane vodi računa da se to na drugom mjestu i boljom organizacijom  može biti jeftinije a da sve pritom ne utiče na kvalitete zdravstvene zaštite. Tri su oblasti i to potrošnja ljekova, troškovi bolovanja, slanje pacijenata na liječenje u inostranstvo."

Stav Ministarstva zdravlja bio je da je raskid Ugovora sa privatnim apotekama, koji je izazvao dosta  negativnih komentara, bio u isključivoj nadležnosti direktora Fonda te da je to on samostalno uradio. Predstavnice Upravnog odbora Gorica Savović i Mirjana Pešalj su se izjasnile za raskid ugovora sa privatnim apotekama, ali  Šegrt navodi i da niko iz Fonda zdravstva nije bio protiv:

„Za tu odluku Fonda zdravstva o potpisivanju ugovora sa privatnim apotekama Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost. Postoji ekonomski rezon„.

"Nemojte mi reći da je Fond na svoju ruku potpisao, mimo volje Vlade, ugovor sa privatnim apotekama."

„Činjenica je da nema saglasnosti Ministarstva finansija koja je trebalo da postoji za taj ugovor. Potpisani ugovor ne stavljamo u loše konotacije.“

Živu istinu možete pratiti večeras u 20h na TV Atlas, TV Prva i na radiju Antena M.

Izvor: Antena M

Portal Analitika