Politika

Đukanović: Ako nestane struje, glasa se i bez spreja

Elektronska identifikacija na izborima u Tivtu 17. aprila je farsa jer, osim što će pad sistema dovesti do toga da se na biračkim mjestima koristi stari sistem raspoznavanja birača, ni uređaji za elektronsku identifikaciju neće moći da otkriju lažna lična dokumenta, navodeiz opozicije. Po ranijoj odluci, izbori u Tivtu biće neka forma testa za elektronsku identifikaciju birača, ali AFIS sistem do tada neće biti operativan.
Đukanović: Ako nestane struje, glasa se i bez spreja
Portal AnalitikaIzvor

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kaže da su dvije stvari posebno problematične što pad sistema vodi ka starim formama glasanja, i to bez spreja koji je ukinut, i što uređaji za elektronsku identifikaciju na biračkim mjestima neće moći da detektuju lažne lične karte.

Milutin Đukanović je rekao za Dan da model elektronske identifikacije birača, kakav se sprema za izbore u Tivtu otvara prostor za brojne manipulacije.

"Sistem se pretvorio u suštu suprotnost u odnosu na njegovu originalnu zamisao. Van je svake pameti da nema laptopa sa baterijama, koji koštaju po 200 eura. Za tih, nešto preko hiljadu biračkih mjesta, mogli se obezbijediti da imamo uređaje sa baterijama, što znači da bi na biračkom mjestu mogao da se nastavi proces bez obzira na to ima li ili ne struje. Ovako, sve nas navodi na zaključak da se radi o smišljenoj opstrukciji", istakao je Đukanović.

Ranije je rečeno da se u slučaju kvara uređaja za elektronsku identifikaciju birača ili nestanka struje glasanje mora nastaviti po sistemu vizuelne identifikacije, što znači da se birački odbor na osnovu ličnog dokumenta uvjerava u identitet glasača, koji onda bez ikakvih daljih provjera glasa i ubacuje listić u kutiju. To se i navodi u Pravilima o radu biračkih odbora koje je donijela Državna izborna komisija DIK vezano za iduće tivatske izbore.

Đukanović naglašava kako nema šanse da uređaji za elektronsku identifikaciju na biračkim mjestima otkriju lažna lična dokumenta jer ne postoji sistem za uparivanje koji bi to garantovao.+

"Da AFIS sistem zaista djeluje i da je funkcionalan bila bi to možda i druga priča, a ovako, izbori u Tivtu se ne mogu održati u regularnim uslovima", smatra Đukanović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izbore je raspisao za 17. april bez konsultacije sa učesnicima Parlamentarnog dijaloga, i uprkos upozorenjima da sistem još nije spreman i da elektronska identifikacija ne može zaživjeti.

Član Radne grupe za poglavlje 23 u pregovorima sa EU Boris Marić kaže da se previše očekuje od elekgronske identifikacije birača u smislu ostvarivanja fer izbora. On je za Dan kazao da se uvođenjem elektronske identifikacije neće postići institucionalni nivo da po pravilu imamo fer i slobodne izbore.

"Elektronska identifikacija birača podrazumijeva mogućnost da građanin glasa ako imam dokument sa biometrijskim podacima. Na prvi pogled to bi podrazumijevalo da imamo biračke spiskove očišćene od ljudi koji nijesu živi, da imao mehanizam koji će tačno utvrditi sve statuse prebivališta i boravišta u Crnoj Gori, i da svi koji se nalaze na biračkom spisku posjeduju dokument sa biometrijskim podacima, znači ličnu kartu ili pasoš. Postavlja se pitanje šta ako građanin nema takav dokument u kom slučaju se može praviti izuzetak i pod kojim okolnostima", rekao je Marić.

On je naveo da bi dobar mehanizam u sklopu elektronske identifikacije birača bilo uvođenje modela elektronske identifikacije putem otiska prsta, kao najpouzdanije, kojom bi se na više načina spriječilo duplo glasanje.

Prema najavama iz MUP-a, sve tehničke pripreme za punu implementaciju modela elektronske identifikacije birača trebalo bi da budu gotove u prvoj polovini tekuće godine.

Funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Nebojša Vukasović kaže za Dan da nema uslova za fer izbore u Tivtu, te da je već sada jasno da je elektronska identifikacija neuspješna.

"Na prezentaciji tog novog modela kazao sam da je za regularnost izbora najvažnije da čuvamo zgradu Elektrodistribucije, da ne ostanemo bez struje. Kao što je poznato, ako ostanemo bez struje, ide se na stari model glasanja, a to je zaista katastrofalno", naveo je Vukasović.

Softver ne nudi ozbiljne garancije

Prema zamisli MUP-a, softver na biračkom mjestu mora pronaći sve birače koji imaju više ličnih karata. Ipak, ne garantuje se provjera u kojoj će parametri biti neispravan matični broj, upoređivanje matičnih brojeva, otisaka prstiju i fotografija.

Pri sadašnjem stanju, čitač podataka sa lične karte ne može da razlikuje ispravnu ličnu kartu od falsifikovane.

Potrebna detaljna kontrola

Po ocjeni Borisa Marića, bez funkcionalne kontrole rada nadležnih državnih organa prvenstveno MUP-a, i njegovih organa, koji svojim radom utiču na regularnost izbornog procesa, a kontrola mora se vršiti od opozicije i predstavnika nevladinog sektora.

Spisak ovih organa koje treba kontrolisati je vrlo širok što jasno upućuje koliko je veliki prostor za zloupotrebu od vladajućeg DPS-a, a koliko se malo radilo i insistiralo na suzbijanju neprimjerenog političkog uticaja na ove organe, te uspostavljanju kontrole kroz punu javnost rada. Zato opozicija mora uložiti značajan napor i pokazati istrajnost za uspostavljanje neophodne kontrole izbornog procesa, rekao je Marić.

Izvor: Dan

Portal Analitika