Region/Svijet

Prodaju svjež vazduh u teglama za 115 dolara

Britanci baš i nisu zainteresovani za svjež zrak u teglama koji košta 115 dolara, ali u Kini postaje sve popularniji.
Prodaju svjež vazduh u teglama za 115 dolara
Portal AnalitikaIzvor

Zagađenost vazduha u svijetu sve je ozbiljniji problem. U nadi da će ponuditi rješenje, ali i ostvariti profit, jedna britanska obitelj osmislila je novi biznis -  u teglama prodaju svjež vazduh.

Na prostranim livadama Dorseta, Melani i Frančeska De Vots, pripremaju se za žetvu. Ali pomalo dugačiju - sakupljaju vazduh koji će potom staviti u teglu i prodati za 115 dolara.

"Tako je svježe i okrepljujuće, apsolutno je predivno. U sebi nema nikakvih polutanata, svježe je. Dobro je za vas i dostupno vam je", kaže Melani, sakupljačica vazduha.

'Unikatan proizvod'

Melani i  Frančeska tvrde da ovo nije običan vazduh, već dizajnerski kiseonik sakupljen na predivnim livadama duž Britanije.

Klijenti imaju i mogućnost izbora žele li teglu sa vazduhom iz Jorkšira, Dorseta ili Somerseta. 

"Vjetar može donijeti miris različitih vrsta trave, a pored mora pokupit će i so u vazduhi", objašnjava Frančeska.

Mnogi bi rekli - 115 dolara za nešto što je zapravo prazna tegla je presmiješno. No, Melani tvrdi - ono što prodaju pravi je proizvod.

"Ne, ovo nije pljačka jer ovo je unikatan proizvod. Nikad ne bismo poslali teglu koja je napunjena u kuhinji ili običnom vrtu".

Britanci baš i nisu zainteresirani za ovaj proizvod, ali u Kini postaje sve popularniji.

Votsovi tvrde da su tamo prodali više od 100 tegli. Stručnjaci procjenjuju da svake godine 1,4 do 1,6  milijuna Kineza umire zbog smoga.

No, svi stručnjaci se slažu -  jedna tegla svježeg vazduha neće imati nikakav utjecaj na kvalitetu života.

"Ako uzmemo u obzir koliko vazduha dnevno udišemo, trebalo bi nam oko 20.000 ovakvih tegli. Takođe, jedna tegla engleskog vazduha neće ništa pomoći", kaže Endrju Torli s Instituta za srce i pluća.

Porodica De Vots tvrdi da je njihov cilj i podizanje svijesti da milijuni ljudi diljem planeta nemaju pristup svježem zraku.

 Al Jazeera

Portal Analitika