Region

Srbija i NATO: Srce na Istoku, bezbjednost ipak na Zapadu

Može li Srbija da razvija saradnju sa NATO, vojsku modernizuje u saradnji sa Rusijom i ostane vojno neutralna i zašto su desničari posle obrazloženja da Sporazum sa NATO štiti Srbe na Kosovu izašli na ulične proteste.
Srbija i NATO: Srce na Istoku, bezbjednost ipak na Zapadu
Portal AnalitikaIzvor

- Srbija nije vojno neutralna, vojna neutralnost je fraza bez sadržaja - ocenjuje Aleksandar Radić, vojni analitičar za Pobjedu, odgovarajući na pitanje dokle Srbija može biti vojno neutralna ako je okružena zemljama koje su ili članice NATO ili su u pregovorima oko ulaska u Alijansu.

- Srbija može ostati izvan NATO dok procenjuje da joj je tako bolje nego da je u NATO, a to što je okružena NATO članicama ne mora se gledati kao na bezbednosnu pretnju ili izazov - kaže Milan Jovanović iz Foruma za bezbednost i demokratiju odgovarajući Pobjedi na isto pitanje.

Objašnjenja

Od 2005. godine do danas Srbija je potpisala šest sporazuma o saradnji sa NATO, ali uprkos tome predsednik Srbije kaže da je njeno srce na istoku. Čim je potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma sa NATO, predsednik Tomislav Nikolić napisao je autorski tekst u kojem, pored ostalog, tvrdi da se nismo odrekli vojne neutralnosti. To tvrdi i premijer Aleksandar Vučić uz objašnjenje da sporazum sa NATO štiti Srbe na Kosovu.

Međutim, dan pošto je parlament usvojio taj dokument premijer je vojnu neutralnost objašnjavao ambasadoru Rusije u Srbiji. Par dana kasnije u Užicu je otvorena Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom.

Zašto je sporazum sa NATO bitan za Srbiju i kakve koristi Srbija ima od njega?

Radić kaže da je napravljena zamena teza da sada sa NATO postoji neki sporazum, a radi se o sporazumu sa jednim od organa NATO - organizacijom za podršku i nabavke. On podseća da imamo i sporazume sa ovom alijansom koji definišu razne odnose, a najvažniji je IPAP individualni plan partnerstva koji je prošle godine usvojen.

 - To je politički korak koji je doveo Srbiju do statusa prema NATO u kome je najbliže što može da bude, a da ne zatraži članstvo - naveo je Radić ocenjujući da je poslednji sporazum pojednostavljen od nekompetentnih lica i da se zato stiče utisak da je reč o nečemu potpuno drugom između NATO i Srbije.

 - Ovde je reč o tehničkom dokumentu koji je u interesu određenih segmenata logistike Vojske Srbije i NATO – precizirao je Radić.

Dok Jovanović podseća da je sa IPAP-om, nadalje, Srbija u najvišem mogućem obliku partnerstva sa Alijansom.

 - Mada ne toliko tesnom koliki je nekad imala Rusija. Sadašnji sporazum i IPAP Srbiji otvara mogućnosti saradnje u svim domenima i vojnim, i trgovinskim i naučnim i političkim. U izvesnom smislu Srbija svojim nečlanstvom sama sebe lišava mogućnosti još većeg uticaja i odriče se prava na glas kada se donose odluke u tom političkom i vojnom savetu koji je veoma bitan ne samo za EU već i šire - konstatovao je Jovanović.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Portal Analitika