Podgorica

Završen vanredni nadzor u OŠ “Pavle Rovinski”

Povodom objava fotografija na FB stranici roditelja učenika u vezi sa radom prosvjetnog radnika u JU OŠ “Pavle Rovinski” na zahtjev Ministarstva prosvjete Tim nadzornika Zavoda za školstvo sproveo je venredni nadzor, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva prosvjete.
Završen vanredni nadzor  u OŠ “Pavle Rovinski”
Portal AnalitikaIzvor

U  cilju utvrđivanja kvaliteta nastave u trećem razredu navedene škole Tim nadzornika je anketirao sve roditelje, razgovarao sa upravom Škole, pedagogom, predsjednikom Stručnog aktiva trećeg razreda, nastavnicima koji predaju u odjeljenjima trećega razreda i predstavnicom u Savjetu roditelja odjeljenja koje je bilo predmet nadzora.

Ujedno, tim je izvršio i opservaciju časova iz matematike i crnogorskog jezika i književnosti. Prilikom nazdora predmetnog odjeljenja utvrđeno je da se radi o učiteljici koja je tokom dosadašnjeg radnog angažovanja imala dobru komunikaciju sa upravom Škole, kolegama, roditeljima učenika, kao i samim učenicima te da nije bilo usmenih ili pisanih  prigovora na njen rad. Analizom anonimnih upitnika za roditelje utvrđeno je da dominira pozitivno mišljenje o njenom radu. Nadzornici su utvrdili da su metode i oblici rada koje je učiteljica primjenjivala na posjećenim časovama bili usmjereni ka ostvarivanju ciljeva, posebno na času matematike.  S druge strane, tim nadzornika je uvidom u sveske učenika utvrdio da učiteljica u svom pisanom izrazu nedosljedno primjenjuje pravopisna, odnosno jezička pravila i ovim povodom dao preporuke", navedeno je u saopštenju.

Rezultati vanrednog nadzora ukazuju da se kvalitet nastave u predmetnom odjeljenju procjenjuje od nivoa zadovoljava do nivoa uglavnom zadovoljava. Obaveza uprave Škole koja odlučuje o pravima i obavezama zaposlenog je da sprovede preporuke Tima, posebno u dijelu izrade ličnog plana profesionalnog razvoja i obuka iz oblasti jezičkih kompetencija učiteljice. Takođe, očekuje se da će učiteljica u narednom periodu maksimalno angažovati i odgovorno raditi na otklanjanju uočenih nedostataka u cilju unapređenja kvaliteta nastave.

Ministarstvo prosvjete kao kreator politike obrazovanja pokrenuće procedure izmjene zakonskih i podzakonskih akata kojima  će se precizirati jasni i strogi kriterijumi u postupku zasnivanja radnog odnosa u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i procesi licenciranja i relicenciranja, u cilju unapređenja kontinuiranog profesionalnog razvoja i kompetencija nastavnika, odnosno obrazovnog sistema u cjelini.

Portal Analitika