Svijet

Na granici Grčke i Bugarske kolone duge do 30 kilometara

Na granici između Grčke i Bugarske formirale su se kolone vozila duge i do 30 kilometara zbog spora između ove dvije zemlje oko kontinuiranih protesta grčkih poljoprivrednika.
Na granici Grčke i Bugarske kolone duge do 30 kilometara
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi AP, zatvoreno je svih šest graničnih prelaza na granici dugoj 472 kilometra.

Bugarske kamiondžije blokirale su sve kontrolne punktove duž granice sa Grčkom u znak protesta zbog višenedjeljnih povremenih blokada grčkih poljoprivrednika. Sindikati bugraskih kamionidžija bijesni su zbog protesta grčkih poljoprivrednika koji su doveli do blokade prolaza za teretne kamione, poremetili saobraćaj i nanijeli ogromne gubitke teretnim kompanijama. Oni su poručili da će nastaviti blokadu dok grčki poljoprivrednici ne uklone svoje kamione i oslobode sve puteve ka Bugarskoj.

Bugarski parlament izdao je specijalnu deklaraciju u kojoj apeluje na Evropsku uniju da pokrene prekršajni postupak protiv Grčke zbog kršenja evropskih zakona o slobodi kretanja robe. Granični prelaz Kaluta-Promahonas je od utorka zatvoren za sva vozila, a grčki zvaničnici su u četvrtak naveli da je više od 2.800 vozila zarobljeno na graničnim prelazima između Grčke i Bugarske zbog štrajka grčkih poljoprivrednika i kontra-štrajka bugraskih kamiona.

Grčki poljoprivrednici nedjeljama su blokirali autoputeve širom zemlje u znak protesta zbog planiranih reformi penzionog sistema grčke vlade za koje kritičari tvrde da će povećati socijalne doprinose na neizdržive nivoe.

(Nezavisne)

foto: EPA

Portal Analitika