Finansije

Begović: Advokati isplatili veliki dio poreskih dugovanja

Advokati na kvalitetan način izmiruju poreske obaveze, ali je potrebno malo strpljenja jer ne rade svi punim intenzitetom, saopštio je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.
Begović: Advokati isplatili veliki dio poreskih dugovanja
Portal AnalitikaIzvor

"Advokati su isplatili veliki dio poreskih dugovanja, što je naišlo na odobravanje Poreske uprave (PU). Potrebno je samo malo strpljenja, jer nemaju svi jednako posla. Pokušavamo da se oslobodimo kamata koje su velike i očekujemo da ćemo imati razumijevanja državnih organa", kazao je Begović Danu.

On smatra da između Advokatske komore i PU mora postojati saradnja.

PU je, kako piše list, u prošloj godini od advokata iz Podgorice, Cetinja i Danilovgrada, naplatila 3,3 miliona eura poreza i doprinosa, 97 odsto više nego u 2014.

Kako su saopštili iz PU, mjere naplate poreza od advokata biće pooštrene i u ovoj godini.

U Advokatskoj komori je 850 advokata, od čega je 420 u Podgorici.

Advokati, kako piše Dan, imaju tarifu, ali nemaju fiskalne kase, što znači da ne mogu izdavati račune. Oni imaju i bankarske račune, ali često novac dobijaju na ruke.

Begović smatra da advokati ne mogu izdavati fiskalne račune.

"To je skoro tehnički nemoguće. Advokati se bave intelektualnim uslugama. Ne može advokat izdavati fiskalni račun za pravni savjet, jer u dosta slučajeva advokati postupaju pro bono. Zbog specifičnosti posla kojim se bavimo, to bi bilo skoro nemoguće", kazao je Begović.

On je kazao da postoji zakon koji je definisao poreske obaveze advokata i on se primjenjuje.

"Postoji veliki broj advokata koji imaju puno posla i oni plaćaju veći porez, što je logično, dok se za druge mora imati razumijevanja. Pojedini advokati jedva sastavljaju kraj s krajem", zaključio je Begović.

Portal Analitika