Politika

ĐURĐIĆ: Što je bila svrha parlamentarnih pregovora?

Parlamentarni dijalog o uspostavljanju povjerenja između vlasti i opozicije dobio je, bar za sada, očekivani kraj. Neuspjeh su predviđali mnogi poznavaoci naših političkih prilika, smatra izvršna direktorica Centra za liberalne studije - CeLS Draga Đurđić.
ĐURĐIĆ: Što je bila svrha parlamentarnih pregovora?
Portal AnalitikaIzvor

- Ovakvo finale se moglo naslutiti na samom početku. Pregovaračka taktika "ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno" nije slutila na dobro, jer taj model omogućava da se dogovoreni aranžman sruši zbog jednog ili dva detalja. Za tu je svrhu najlakše tražiti nešto što zakonski, tehnički ili na bilo koji drugi način nije moguće. Jedan nerealni zahtjev nije ispunjen - i cijela konstrukcija pada. Današnja Crna Gora, sa svim problemima i opterećenjima, ali i sa legitimnim nacionalnim i državnim interesima, imala je pravo i razloge da očekuje da se njeni odgovorni političari dogovore - smatra ona.

Đurđić se čudi što do nije došlo, "jer je spisak funkcija i pozicija koje su ponuđene dijelu opozicije - parlamentarnim i vanparlamentarnim partijama i udruženjima - zaista obiman". Ona ponavlja da aktuelnu crnogorsku vlast treba mijenjati na demokratskim izborima, jer je to"jedini korektni, logični i prihvatljiv način".

- Promjena vlasti u Crnoj Gori bez izbora i mimo izbora ne može biti prihvatljiva. Ona je, što više, opasna i ugrozila bi sve pozitivno i dobro što je postignuto, a ne bi popravila, niti promijenila ništa od onog što treba mijenjati i popraviti u našoj zemlji. Ako postoji način da učesnici dijaloga ispune ono oko čega se slažu - to bi bilo dobro za sve naše građane i za našu zemlju u cjelini. Ako ne budu spremni na to - dobiće zasluženi odgovor od tih istih građana na parlamentarnim izborima u oktobru - zaključuje Đurđić.

Portal Analitika