Društvo

MONSTAT će mjeriti Indeksa rodne ravnopravnosti za Crnu Goru

Ministar za ljudska i manjinska pravadr Suad Numanović sastao se danas sa direktoricom Zavoda za statistiku Gordanom Radojević i pomoćnikom direktora Sektora socijalne statistike Vukom Čađenovićem. Tom prilikom razgovarali su o mogućnostima saradnje, naročito u dijelu korišćenja zvaničnih statističkih podataka i mjerljivih indikatora u okviru sprovođenja politike zaštite ljudskih prava, zabrane diskriminacije i jednakih mogućnosti.
MONSTAT će mjeriti Indeksa rodne ravnopravnosti za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

- S obzirom na činjenicu da je ravnopravnost žena i muškaraca osnovna vrijednost Evropske unije i da je sadržana u svim njenim sporazumima i u Povelji Evropske unije o osnovnim pravima, jasan je značaj uloge koju Evropska unija ima u obezbjeđivanju proširenja principa rodne ravnopravnosti sa međunarodnog i nivoa na nacionalni, regionalni i lokalni nivo. Razvijane su vremenom specijalne politike u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti u Evropskoj uniji, odnosno zemljama članicama. Različitim instrumentima, širom svijeta, mjeren je stepen rodne ravnopravnosti u relevantnim prioritetnim domenima i na nacionalnom nivou. Ono što je ključno jeste da nijedan od tih instrumenata nije napravljen specijalno za mjerenje rodne ravnopravnosti u okviru politike Evropske unije. Indeks rodne ravnopravnosti po prvi put je pokrenut od strane Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost 2013,sa ciljem praćenja napretka u ravnopravnosti polova. Indeks predstavlja mehanizam za mjerenje rodne ravnopravnosti kroz šest oblasti: znanje, rad, zdravlje,novac,vreme, moć i dve podoblasti:nasilje i nailaženje na neravnopravnost.Indeks se mjeri na skali od 1-100, a na nivou Evropske unije iznosi 52,9%. Potrebu za indeksom rodne ravnopravnosti je prvobitno ustanovila Evropska komisija, a Evropski insitut za rodnu ravnopravnost u Viljnusu je zvaničan nosilac izrade Indeksa rodne ravnopravnosti u Evropskoj uniji - navedeno je tokom razgovora.

Razmotrena je i mogućnost mjerenja Indeksa rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, kako bi se otišlo korak dalje u standardizaciji ove oblasti, a prije svega dobila jasnija slika i razumijevanje postojeće situacije u ovoj oblasti i dobio jasan putokaz za dalje djelovanje.

- Indeks rodne ravnopravnosti, kao pouzdan pokazatelj stanja, predstavlja važan instument kako za projektovanje budućih javnih politika kojima se unapređuje oblast rodne ravnopravnosti, tako i za mjerenje stepena senzitivnosti politika uopšteno. Sagledavanje stanja stvari iz rodnog aspekta i rodno osvješćivanje svih sfera društva je od krucijalnog značaja za izgradnju demokratskog društva i približavanje standardima Evropske unije. U ovom kontekstu, Indeks rodne ravnopravnosti predstavlja jedan od ključnih mehanizama ka ostvarenju tog cilja, zaključeno je na sastanku. U Crnoj Gori postoje relevantni podaci za većinu oblasti koje su određene za mjerenje indeksa rodne ravnopravnosti, te bi to olakšalo mogućnost izrade i uvođenja ovog indeksa, dok bi za oblasti gdje nedostaju podaci bila neophodna dodatna istraživanja i tražena ekspertska pomoć i podrška - navode iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Na sastanku je dogovoreno da dvije institucije u narednom periodu potpišu Memorandum o saradnji, gde bi se definisale između ostalog definisale i aktivnosti na pripremi i izradi indeksa rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori. MONSTAT u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava od 2006. godine izdaje publikaciju "Žene i muškarci u Crnoj Gori", što je svakako doprinos potrebi da se stanje u društvu između ostalog prati i preko statističkih podataka prikazanih prema polu. 

Portal Analitika