Protokol

Forum Mladih SDP sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom

Forum mladih Socijaldemokratske partije Crne Gore SDP organizovao je sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora koji se bave pitanjima i problemima osoba sa invaliditetom.
Forum Mladih SDP sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su pristustvovali: ispred Udruženja paraplegičara Podgorica, Dejan Bašanović i Nebojša Miranović, predstavnik Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Marina Vujačić, ispred Saveza slijepih Andrija Samardžić i predstavnik Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju Podgorica, Milisav Mimo Korać. U ime Foruma mladih Socijaldemokratske partije Crne Gore sastanku su prisustvovali, Vedad Kurpejović, Denis Babić, Filip Miloš, Marija Filipović, Mirko Rajković i Anita Subašić.

Sastanku su osim pomenutih, sa željom da se ustanovljena saradnja još više konkretizuje prisustvovali i poslanik SDP u Skupštini Crne Gore, Izet Bralić i potpredsjenica SDP CG, Mirela Radić Ljubisavljević.

- Sastanak je bio povod da se još jednom ukaže na svakodnevne poteškoće s kojima se lica sa invaliditetom susrijeću, a akcenat je posebno stavljen na kršenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih najvišim pravnim aktim u našem pravnom sitemu, kao i nepoštovanje zakonskih normi, kojim je uređena oblast osoba sa invaliditetom. Nepristupačnost javnim ustanovama, problem neoznačavanja artikala Brajevim pismom u trgovinama, nejednaki kriterijumi za izdavanje lične invalidnine, neujednačena praksa povodom subvencija za prevoz su samo neki od problema sa kojima se svakodnevno susrijeću osobe sa invaliditetom - navodi se u saopštenju iz SDP-a.

Poslanik Izet Bralić je saopštio da je ovaj sastanak povod, ne samo za isticanjem dobre i neophodne saradnje sa nevladinim institucijama, nego i stalno podsjećanje svih sistemski odgovornih subjekata, za iznalaženjem mehanizma, kako bi se na najbolji i efikasnan način riješila pitanja osoba sa invaliditetom. Mirela Radić Ljubisavljević je saglasna sa zapažanjima prisutnih, da je neophodno stati na put praksi rješavaja samo onih problema koji dospiju u javnost, jer se pritom zapostavlja sistemsko rješavanje tih problema.

- Prisutni su ustanovili smjernice i prijedloge za rješavanje navedenih problema i ustanovili da će sljedeći sastanak biti zakazan u bliskoj budućnosti, kako bi se utvrdio napredak u rješavanju konkretnih problema - zaključak je ovog skupa.

Portal Analitika