Turizam

IFT 2016 u Beogradu: Saradnja Crne Gore i Srbije - pokretač regionalnog razvoja

Drugog dana Međunarodnog sajma turizma IFT 2016 u Beogradu, počeo je turistički forum "Unaprjeđenje regionalne saradnje u oblasti turizma", u kome učestvuju privredne komore Crne Gore i Republike Srbije, a koji je organizovan na inicijativu Ambasade Crne Gore u Srbiji.
IFT 2016 u Beogradu: Saradnja Crne Gore i Srbije - pokretač regionalnog razvoja
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, forum su otvorili državni sekretar Predrag Jelušić, pomoćnica ministra turizma u Vladi Srbije i predsjednica organizacionog odbora beogradskog sajma turizma, Renata Pindžo, a učesnike su pozdravile i direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak Kukavičić i direktorica Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

- Fokus sesija na forumu bio je kreiranje baze zajedničkog djelovanja dvije vlade na regionalnom i međunarodnom tržištu, uz davanje smjernica za poslovanje turističkih poslenika i cjelokupne privrede. Generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Petričević, predstavio je modele za prevazilaženje sezonalnosti kroz razvoj zdravstvenog turizma. Tokom foruma takođe su razmijenjeni utisci o dosadašnjoj saradnji resornih ministarstava, a sagovornici su ukazali i na postojeće izazove i moguće modalitete za prevazilaženje istih, kao i za unaprjeđenje saradnje od obostranog značaja - navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Jelušić je, tokom susreta sa srpskom koleginicom, izrazio uvjerenje da dvije prijateljske države dijele isti evropski put, a da je turizam oblast koja nudi najviše mogućnosti za unapređenje bilateralne saradnje.

- Turizam predstavlja važan pokretač naših ekonomija, a kroz korišćenje zajedničkih potencijala i iniciranjem aktivnosti po ovom pitanju, unaprijedićemo i regionalnu saradnju - istakao je Jelušić.

1902nto1Pindžo je dodala da je uspješna ekonomska saradnja jasna potvrda političke volje dviju država da nadograđuju ne samo međusobne odnose već cjelokupan regionalni sistem. Sagovornici su se dogovorili da će zajedničkim nastupom na međunarodnim sajmovima, posebno na udaljenim tržištima Azije i Južne Amerike, nastaviti da promovišu regionalnu saradnju kao prioritet i osnov za uspjeh na globalnom nivou.

Direktorica Radak Kukavičić posebno je istakla značaj dodjele vaučera kojim je najavljeno učešće Crne Gore kao zemlje partnera na narednom ITF 2017.

U okviru drugog dana sajma, na štandu Crne Gore održan je i happy hour, kome su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog života Srbije kao i brojni privredni partneri.

Sjutra će na štandu Crne Gore biti organizovana nagradna igra, gdje će neke od premija biti i aranžmani za odmor na našem primorju.

Sajam traje do 21. februara, a na štandu Crne Gore predstavljaju se brojne kompanije, hoteli i lokalne turističke organizacije. 

Portal Analitika