Politika

DPS Berane: Lokalna vlast se opet okitila rezultatima tuđeg rada

Lokalna vlast u Beranama još jednom se okitila rezultatima tuđeg rada, ovog puta prilikom svečanog otvaranja Regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom. U obraćanju lokalnih čelnika prilikom otvaranja, mogle su se čuti poruke koje su se odnosile na značaj ovog projekta, sa akcentom na očekivanju da će kroz njegovu realizaciju, uz jaku i kontinuiranu podršku preduzetnicima, doći do smanjenja nezaposlenosti u našoj sredini, navodi se u saopštenju iz ove partije dostavljenom Portalu Analitika.
DPS Berane: Lokalna vlast se opet okitila rezultatima tuđeg rada
Portal AnalitikaIzvor

- Sve ovo je sigurno izazvalo pozitivne stavove prema aktivnostima Koalicije "Zdravo Berane" kod onog malog broja građana koji nijesu u mogućnosti da na objektivan način sagledaju stvarnost u našem gradu. Međutim, da ovaj projekat nije uspjeh njihovog rada svjedoče sve faze ovog projekta, počevši od samog pokretanja ideje. Tokom svih, u tom vremenu organizovanih aktivnosti, koje su imale za cilj otvaranje Regionalnog biznis centra, iz klupa partija koje su danas članice Koalicije "Zdravo Berane", čule su se samo riječi kritike, jer su svi postupci i aktivnosti DPS-a u kontinuitetu nekritički omalovažavani. Cilj im je bio da se ideja o osnivanju biznis inkubatora kao nosioca budućih pozitivnih promjena i prosperiteta na privrednom planu što više udalji od realizacije, jer su to bila područja koja su njima i te kako bila strana u tom vremenu - ističu iz beranskog odbora DPS-a.

Oni dalje podsjećaju kako je projekat Regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom bio jedan od ključnih projekata u vrijeme vršenja lokalne vlasti u Beranama od strane Demokratske partije socijalista.

- Još tada smo u našoj partiji bili potpuno svjesni neophodnosti formiranja "jedinstvenog prostora" za razvoj novih i malih preduzeća u kojem bi preduzetnicima, pod fleksibilnim uslovima i uz niske cijene, uz povoljne sporazume o zakupu, bila pružena pomoć za funkcionisanje tokom prvih godina rada. Demokratska partija socijalista je nastojala da u ove svrhe "oživi" biznis zonu "Rudeš", u kojoj je počela izgradnja biznis inkubatora, prostora koji bi, dakle, bio ustupljen malim privrednicima za podršku na početku poslovanja. Na taj način smo željeli da podstaknemo zaposlenost u našoj opštini. Upravo je u tom cilju još u decembru 2013. godine potpisan Ugovor o donaciji između Delegacije Evropske unije i tadašnjeg rukovodstva Opštine Berane kao nosioca projekta, kada je počela i njegova realizacija. Danas, kada je osnivanje Regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom dospjelo u završnu fazu realizacije, ovaj projekat Opština Berane finansira sa oko 10% od ukupne vrijednosti, dok je oko 90% novčanih sredstava ulaganje Evropske unije i Vlade Crne Gore. I sada, poslije tri godine, ovih dana imamo neka nova razmišljanja u glavama tih istih ljudi koji su se zdušno borili da ugase ideju osnivanja Regionalnog biznis centra. Ta promjena u njihovom sagledavanju stvarnosti zaista predstavlja značajan pomak. Ali, ipak se uz to moraju potruditi da budu ono što im je najteže - bar malo pošteni, pa da u ovom, kao i u svakom drugom slučaju (a njih je mnogo), otvoreno priznaju da i to malo aktivnosti koje realizuju u cilju razvoja našega grada jesu isključivo rezultat rada lokalne vlasti iz vremena dok je Koalicija DPS-SDP imala većinu u Skupštini opštine Berane - zaključuju iz opštinskog odbora DPS-a Berane.

Portal Analitika