Politika

Forum mladih SDP: Težak položaj osoba sa invaliditetom

Forum mladih Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) organizovao je sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora koji se bave pitanjima i problemima osoba sa invaliditetom.
Forum mladih SDP: Težak položaj osoba sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

Drugom  sastanku,  koji je održan u prostorijama stare zgrade Vlade, u ime  nevladinih udruženja prisustvovali su: ispred Udruženja paraplegičara Podgorica,  Dejan Bašanović i Nebojša Miranović, predstavnik Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Marina Vujačić, ispred  Saveza slijepih Andrija Samardžić  i predstavnik Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju Podgorica, Milisav Mimo Korać.

U ime Foruma mladih Socijaldemokratske partije Crne Gore sastanku su  prisustvovali, Vedad Kurpejović, Denis Babić, Filip Miloš, Marija Filipović, Mirko Rajković i Anita Subašić.

Sastanku su, sa željom da se ustanovljena saradnja još više konkretizuje, prisustvovali i poslanik SDP u Skupštini Crne Gore, Izet Bralić i i  potpredsjenica SDP CG, Mirel Radić Ljubisavljević.

Sastanak je bio povod da se još jednom  ukaže na svakodnevne poteškoće s kojima se lica sa invaliditetom susrijeću, a akcenat je posebno stavljen na kršenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih najvišim pravnim aktim u našem pravnom sitemu, kao i nepoštovanje zakonskih normi, kojim je uređena oblast osoba sa invaliditetom.

Nepristupačnost javnim ustanovama, problem neoznačavanja artikala Brajevim pismom u trgovinama, nejednaki kriterijumi za izdavanje lične invalidnine, neujednačena praksa povodom subvencija za prevoz su samo neki od problema sa kojima se svakodnevno susrijeću osobe sa invaliditetom.

Poslanik Izet Bralić je saopštio da je ovaj sastanak povod, ne samo za isticanjem dobre i neophodne saradnje sa nevladinim institucijama, nego i stalno podsjećanje svih sistemski odgovornih subjekata, za iznalaženjem mehanizma, kako bi se na najbolji i efikasnan način riješila pitanja osoba sa invaliditetom. Mirel Radić Ljubisavljević je saglasna sa zapažanjima prisutnih, da je neophodno stati na put praksi rješavaja samo onih problema koji dospiju u javnost, jer se  pritom zapostavlja sistemsko rješavanje tih problema.

Prisutni su ustanovili smjernice i prijedloge za rješavanje navedenih problema i ustanovili da će sljedeći sastanak biti zakazan u bliskoj budućnosti, kako bi se utvrdio napredak u rješavanju konkretnih problema.

Portal Analitika