Društvo

GRBOVIĆ: Parada ponosa 2016. u Nikšiću? Nikakav problem!

Ukoliko pipadnici LGBT populacije iskažu želju za održavanjem Parade ponosa u Nikšiću, onda ne vidim nikakav problem da se ona ove godine ne održi, kazao je predsjednik ove opštine Veselin Grbović.
GRBOVIĆ: Parada ponosa 2016. u Nikšiću? Nikakav problem!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je danas sa inistrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem, potpisao „Sporazum o razumijevanju o mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije, ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama", istakavši da su u konaktu sa pripadnicima LGBT populacije, te da bi u martu trebalo da bude održan okrugli sto.

„Razgovaraćemo o problemima na tom polju i svemu onome što će učiniti da te probleme polako prevazilazimo, što je svakako obaveza Opštine Nikšić", dodao je Grbović.

Numanović je zaključio da su potpisivanjem memoranduma stvorene pretpostavke da se kroz jedan zajednički rad, kroz edukativni dio, omogući svim građanima, bez obzira na seksualnu različitost, ne samo zaštita, već i potpuna integracija u crnogorsko društvo, a bilo je priče i o romskoj populaciji, prenosi portal Onogošt.me.

"Unazad nekoliko mjeseci, pa i godina Nikšić prednjači u stvaranju pretpostavki i otvaranja čitavog seta servisa, naročito za marginalizovane stanovnike opštine, prije svega za romsku populaciju koja je prema svim istraživanjima najmarginalizovanija grupa u našoj državi. To je bio i fokus današnjeg razgovora i zadovoljan sam što smo za romsku populaciju u preko 90 odsto slučajeva riješili pravni status. Izgrađuju se i 62 stambene jedinice čime će Romi imati pravo na sve benifite koje imaju i ostali građani Crne Gore, a radićemo ubudće i na kvalitetnijom obrazovanju Roma. Imamo pomake, jer značajan broj djece romske populacije ide, ne samo u predškolsko i osnovno, nego i srednje obrazovanje, značajan broj ide na fakultete, a jedan broj njih je i na magistarskim studijama“, kazao je Numanović.

Prema njegovim riječima, istraživanje je pokazalo da su poslije Roma najmarginalizovanje osobe sa invaliditetom, zatim pripadnici LGBT populacije, osobe oboljele od HIV-a, te stare osobe i žene.

Kako je najavio Grbović, u toku su pripreme za otvoranje Dnevnog centra za korisnike preko 27 godina, što je bio veliki problem u proteklom periodu.

"Nadam se da će u narednom periodu taj problem biti prevaziđen. Učinili smo mnogo i na polju pristupačnosti objekata osobama sa invaliditetom. U planu su projekti gdje će im biti omogućena bolja komunikacija širom Nikšića. Što se tiče Roma, imali smo takođe, mnogo aktivnosti. U minuloj godini  uz pomoć HELP-a  i Njemčke ambasade, stambeno smo obezbijedili i deset romskih porodica koje su zbog sudskog procesa morale biti iseljene iz baraka u Zverinjaku. Nadam se da na tom polju ne bi trebalo da bude problema na tom polju. Takođe, smo otvorili i tri Dnevna centra za stare, hemijsku čistionu, gdje rade dvije osobe sa posebnim potrebama", naveo je on.

Onogošt.me

Portal Analitika