NATO

Slovačka će među prvima ratifikovati pozivnicu

Slovačka će biti jedna od prvih zemalja koja će ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore o NATO-u, očekuje novoimenovani ambasador te zemlje u Crnoj Gori, Roman Hloben, koga je danas primio potpredsjednik Vlade, Duško Marković.
Slovačka će među prvima ratifikovati pozivnicu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, Marković je kazao da Crna Gora i dalje očekuje podršku Slovačke, naročito u integracijama.

"Posvećenost prijateljske države u prepoznavanju najboljih interesa Crne Gore, osim plodotvorne saradnje ogledala se u zalaganju da se Crnoj Gori uputi poziv za NATO, ali i kontinuiranoj podršci tokom dosadašnjeg pregovaračkog procesa sa EU", pojasnio je Marković.

I Hloben je istakao da dvije zemlje karakterišu tradicionalno prijateljski odnosi.

"Ukazavši na rezultate koje je Crna Gora ostvarila u svim važnim oblastima, kako na polju unutrašnje, tako i spoljne politike, Hloben je ponovio spremnost svoje zemlje da sa posebnom pažnjom prati crnogorsko ispunjavanje evropske agende, budući da će Slovačka od druge polovine ove godine predsjedavati EU", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade dodaju da je Hloben podržao i politički dijalog sa opozicijom.

"Sagovornici su se složili da je takav pristup na važnim adresama ocijenjen kao politički prepoznatljiv impuls, te da je Vlada i prije zaključivanja potencijalnog sporazuma svojom ponudom za ulazak opozicije učinila jedinstven presedan u političkoj praksi koji podstiče demokratski optimizam u Crnoj Gori", saopšteno je iz Vlade.

Portal Analitika