Društvo

Preporod: Tretman bolesti zavisnosti u Crnoj Gori – prilike i potrebe

U Podgorici je u organizaciji Preporoda održana završna konferencija „Tretman bolesti zavisnosti u Crnoj Gori – prilike i potrebe“ u okviru projekta 3 BALKAN, koji su u saradnji sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga (WFAD), a uz podršku Foruma SYD iz Švedske, implementirale četiri organizacije iz tri zemlje regiona- Proslavi oporavak iz BiH, Restart i Izlazak iz SRB i Preporod iz MNE.
Preporod: Tretman bolesti zavisnosti u Crnoj Gori – prilike i potrebe
Portal AnalitikaIzvor

Osnovni cilj projekta je bio mapiranje i identifikacija prednosti i nedostatka dosadašnje saradnje među nevladinim organizacijama i državnim institucijama tri zemlje regiona, kao i unaprjeđenje saradnje među NVO, putem treninga propagiranja. Osim toga, cilj projekta je bilo kreiranje polazne tačke za dugoročnu saradnju putem sakupljanja informacija o aktivnostima državnih organizacija i organizacija civilnog sektora u regionu tri države, na polju zloupotrebe psihoaktivih supstanci, a sve u cilju razvijanja procjene potreba i plana akcije.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici brojnih državnih institucija i najaktivnijih organizacija civilnog društva iz ove oblasti iz Crne Gore, partneri na projektu iz Bosne i Hercegovine, kao i Generalni sekretar WFAD Linda Nilson iz Švedske i gošća Željka Jakobčević iz Udruge Stijene, iz Hrvatske. Pored predstavljanja osnovnih rezultata projekta posvećena je pažnja trenutnom stanju iz perspektive različitih institucija državnog sistema i civilnog sektora.

Dio predviđenog vremena posvećen je i potrebama i daljim planovima unutar oblasti borbe protiv bolesti zavisnosti u Crnoj Gori. Na taj način, sve relevantne organizacije i institucije na prostoru Crne Gore su dobile priliku da razmijene iskustva, kao i da aktivno učestvuju u kreiranju kvalitetnije budućnosti u ovoj oblasti.

Konstatovalo se se da ima dovoljno znanja o problematici bolesti zavisnosti, ali da se mora naći način da se bolje primjeni. Status zavisnika će na dugoročnom planu biti poboljšan unaprijeđenom i formalizovanom saradnjom među akterima borbe protiv zloupotrebe PAS, a oporavak bi trebalo da bude najvažniji cilj u tretmanu zavisnosti, poruka je koja se mogla čuti na konferenciji.

Portal Analitika