Politika

Miro Kovač: Ulazak CG u NATO u interesu Evrope

Novi hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač izjavio je u intervjuu Pobjedi da Hrvatska podržava skoro priključenje Crne Gore NATO savezu, a potom i zajedničkoj evropskoj porodici.
Miro Kovač: Ulazak CG u NATO u interesu Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Želimo da Hrvatska bude među prvim zemljama koje ce ratifikovati pristupanje Crne Gore NATO savezu. Ulazak u NATO koristiće ne samo Crnoj Gori kao takvoj nego i Hrvatskoj i cijeloj jugoistočnoj Evropi – kazao je je Kovač, koji danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

On je naglasio da vidi mogućnost osnaženja ekonomskih I infrastrukturnih odnosa sa Crnom Gorom, pri čemu je naglasio da Jadransko-jonski auto- put moramo izgraditi. Treba naglašavati pozitivne strane naših bilateralnih odnosa, a otvorena pitanja – uvijek će ih biti - rješavati, u duhu dobrosusjedskih odnosa i, dakako, na temelju međunarodnog prava i nacionalnih interesa. To smo dužni svojim dvjema zemljama i svojim ljudima – poručio je Kovač.

POBJEDA: Hrvatska je, nakon dugih pregovora, dobila novu Vladu u kojoj bitan faktor predstavlja Most nezavisnih lista (MOST) i njen lider Božo Petrov, doskorašnji gradonačelnik Metkovića. Da li to znači da ce aktivnosti nove hrvatske Vlade biti usmjerene na jug zemlje, što bi potencijalno imalo značaj i za Crnu Goru?

KOVAČ: Želimo sa svim svojim susjedima kvalitetne odnose, puno bolje nego što smo ih zatekli kada smo uspjeli dobiti povjerenje građana i formirati vlast. Uvjeren sam da će naša Vlada donijeti Hrvatskoj novu političku kulturu i potrebne strukturne promjene, kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu. Hrvatskoj je vrlo važno imati stabilno i demokratsko susjedstvo. Zato podržavamo skoro priključenje Crne Gore NATO-savezu, a potom i zajedničkoj evropskoj porodici.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika