Politika

Delegacija EU: Bilo kakve promjene u RTCG samo u skladu sa zakonom

Delegacija Evropske unije u Podgorici saopštila je da bilo kakve promjene uređivackog tima u Javnom servisu treba da budu provedene isključivo u skladu sa zakonom i da Crna Gora ima obavezu da obezbijedi finansijsku i uređivacku nezavisnost RTCG.
Delegacija EU: Bilo kakve promjene u RTCG  samo u skladu sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

Na upit redakcije Pobjede iz Delegacije Evropske unije u Podgorici je odgovoreno da je stav EU o zahtjevu opozicije za smjenom uređivackog tima RTCG već saopštila portparolka Evropske komisije za politiku proširenja Maja Kocijančić.

- Bilo kakve promjene vezane za uređivacki tim Radio televizije Crne Gore trebalo bi da budu u skladu sa zakonom. U svom Izvještaju iz novembra 2015. godine, Evropska komisija je ustvrdila da Crna Gora treba da obezbijedi uređivacku i finansijsku nezavisnost Javnog servisa – podsjetili su iz Delegacije EU na izjavu Kocijančić.

Šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič prisustvovao je svakom sastanaku lidera parlamentarnog dijaloga. Predstavnici opozicije u parlamentarnom dijalogu insistiraju da u sporazumu o fer i slobodnim izborima uđe apel o smjeni uređivackog tima što je generalni direktor Javnog servisa Rade Vojvodić odbacio, smatrajući zahtjev opozicije partijskim miješanjem u rad RTCG.

Juče su se oglasili iz Evropske radio difuzne unije (EBU) navodeći kako je svako  uplitanje u uređivacku politiku Javnog servisa - nedopustivo.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika