Košarka

MILATOVIĆ: Jedna pobjeda donosi vizu za Evropsko prvenstvo

Ženska seniorska reprezentacija u subotu (19 sati) gostuje Italiji u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine koje će biti održano u Češkoj. ''Crvene'' su proteklih dana trenirale u Podgorici kako bi se spremile za vezana gostovanja u Italiji i Velikoj Britaniji na kojima imaju priliku da osiguraju četvrto uzstopno učešće na smotrama najboljih selekcija Starog kontinenta.
MILATOVIĆ: Jedna pobjeda donosi vizu za Evropsko prvenstvo
Portal AnalitikaIzvor

Pozitivna činjenica je da će selektor Momir Milatović na raspolaganju imati kompletan sastav za razliku od prva dva duela u kvalifikacijama u kojima su u novembru prošle godine ostvarene pobjede protiv Velike Britanije i Albanije u Podgorici – Milica Jovanović, Jovana Pašić i Irena Matović biće pojačanja, naročito na spoljnim pozicijama i dodatni aduti u nastojanju da se ostvari cilj i nastavi serija pobjeda u kvalifikacijama.

-  Drugi termin kvalifikacija je najteži na našem putu ka Eurobasketu. Sigurno je da će biti teže u Italiji jer je ta selekcija potvrdila kvalitet pobjedom u gostima protiv Velike Britanije. Tražimo šansu u oba meča iako bi i jedna pobjeda donijela vizu za Evropsko prvenstvo. Raduje me što su djevojke veoma motivisane i važno je što nemamo problema sa povredama. Bili smo oslabljeni na spoljnim pozicijama u prva dva meča, ali je naš kvalitet presudio u prva dva meča. Dobro smo analizirali Italiju, kreću se dobro i sve igračice daju doprinos u rotaciji. Imaju širok napad i treba da ih kontrolišemo, a ukoliko koncentracija bude na potrebnom nivou, možemo da računamo na pobjedu – kazao je selektor Milatović.

Italija je kao i Crna Gora ostvarila maksimalan učinak u prva dva kola kvalifikacija – na svom parketu je deklasirala autsajdera Albaniju(121:38), dok je u gostima bila bolja od Velike Britanije (60:48).

Na posljednjem Evropskom prvenstvu koje je u junu prošle godine održano u Mađarskoj iRumuniji, a na kojem je Crna Gora osvojila sedmo mjesto, Italijanke su eliminisane u prvoj rundi, ali u taboru naše reprezentacije respektuju protivnika.

- Igramo protiv neugodnih protivnica, a naročito se to može reći zbog činjenice da igraju na domaćem terenu. Mislim da smo favoriti uz borbenost koja nas krasi. Italiju odličnu poznajemo, igrale smo protiv njih na prvenstvu u Francuskoj i ranjive su u reketu i vjerujem da ćemo to iskoristiti na pravi način. Veliku Britaniju smo savladali u Podgorici, vjerujem da ćemo to uraditi i u gostima i osigurati vizu za Evropsko prvenstvo – kazala je igračica turskog BotašaMilica Jovanović.

Uz igračice koje su nosioci igre nacionalnog tima od obnove državnosti i AmerikankuAnđeliku Danijel Robinson, ''crvene'' u kvalifikacijama imaju i dužu rotaciju i nekoliko mladih igračica koje mogu da daju značajan doprinos, a jedna od njih je i bek JelenaVučetić.

- Daćemo sve od sebe i očekujem da će nam to donijeti pobjede na vezanim gostovanjima. Italija je kvalitetniji protivnik, jače su u odnosu na posljednje Evropsko prvenstvo jer imaju nekoliko novih igračica, ali smatram da sve zavisi od nas – kazala jeVučetić.

Utakmica Italija  - Crna Gora na programu je u subotu u 19 sati. U drugom meču grupe C, Velika Britanija od 20 sati po našem vremenu dočekuje Albaniju. Crna Gora i Italija imaju po četiri boda, dok suVelika Britanija i Albanija bez pobjede nakon prva dva kola.

U kvalifikacijama učestvuju 33 reprezentacije podijeljene u šest grupa sa po četiri i tri grupe sa po tri tima. Plasman na završni turnir izboriće pobjednici kvalifikacionih grupa, kao i šest najboljih drugoplasiranih timova, dok jeČeška kao domaćin izborila plasman na smotru 16 najboljih selekcija Starog kontinenta.

Jelena Škerović i saigračice u kvalifikacijama će pokušati da izbore učešće na četvrtom šampionatu Evrope, nakon šestog mjesta na debitantskom nastupu u Poljskoj, devete pozicije u Francuskoj 2013. i sedmog mjesta na prošlogodišnjem prvenstvu čiji domaćini su bili Mađarska i Rumunija.

Portal Analitika