Svijet

ROĐEN U LJUBOVIJI: Ubijen najpoznatiji borac Islamske države

Jedan od najpoznatijih boraca Islamske države, Said Huseinović, koji je sa balkanskih prostora, ubijen je na području Sirije dok se borio za Islamsku državu.
ROĐEN U LJUBOVIJI: Ubijen najpoznatiji borac Islamske države
Portal AnalitikaIzvor

Nisu poznate okolnosti pod kojima je stradao, a preko društvenih mreža kruže fotografije njegovog beživotnog tijela. Huseinović je rođen u Ljuboviji u Srbiji, ali je odrastao u Bratuncu, u sjeveroistočnoj BiH. Borcima Islamske države se priključio iz Francuske, gdje je proveo desetak godina.

Osim kao borac na Bliskom istoku, u javnosti je poznat i kao novi suprug Elvire Karalić, koja je napustila supruga i dvoje male djece, pa mu se priključila u Siriji. Iako su ona i suprug u BiH bili pripadnici vehabijskog pokreta, smatrala je kako je vjerska obaveza žene o da ostavi muža i djecu i da se uda za ratnika iz Sirije, na šta su je mjesecima nagovarali borci iz daleke zemlje.

Na kraju se potpuno odvojila od porodice, odselila kod majke, a potom ih sve proglasila nevjernicima i izdajicama islama i potom je nestala. Ubrzo je javno pocijepala bosanski pasoš, što je inicijacija u redove "Idiša", ekstremne terorističke organizacije koja djeluje u Siriji i Iraku.

Kao glavni čovjek koji vrbuje žene za rat u Siriji spominje se Sandžaklija Ebu Muhamed, a nagovara ih uglavnom preko "Fejsbuka". (Blic)

Portal Analitika