Politika

Platforma DF-a: Prelazna vlada sa DPS-om ili bez njega

Demokratski front (DF) predstavio je Platformu za izlazak iz političke krize i organizovanje fer i slobodnih izbora. DF dokumentom, koji je prema riječima funkcionera tog saveza Branka Radulovića, odgovor na parlamentarni dijalog, zahtijeva izglasavanje nepovjerenje aktuelnoj Vladi u Skupštini i formiranje prelazne vlade sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ili bez nje. Kako je kazao funkcioner DF-a, i u jednom i u drugom slučaju u njoj mogu participirati i nestranačke ličnosti sa dokazanim stručnim kredibilitetom, a vlada u kojoj bi učestvovao DPS isključivala bi učešće njegovog lidera i premijera Mila Đukanovića. Radulović je poručio da se jedino protestima mogu stvoriti uslovi za formiranje prelazne vlade.
Platforma DF-a: Prelazna vlada sa DPS-om ili bez njega
Portal AnalitikaIzvor

Prelazna vlada sa DPS-om zamišljena je kao vlada političkog konsenzusa, dok bi model prelazne vlade bez najjače partije činili opozicioni subjekti i manjinske stranke. Kako je pojasnio Radulović, prelazna vlada bi bila sastavljena od kopremijera i koministara proporcionalno snazi stranaka u Skupštini, a lideri partija ne mogu biti članovi takve vlade.

Kako je navedeno u Platformi, opoziciji bi u takvoj vladi trebalo da pripadne devet ministarstava: unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja, održivog razvoja i turizma, poljoprivrede, prosvjete, zdravlja, finansija, informacionog društva i telekomunikacija i pravde. Takođe, opozicija bi trebala da zauzeme i pozicije direktorata u okviru ministarstava. Radulović napominje da bi za izbor ministara iz reda nestranačkih ličnosti bio potreban konsenzus.

Opozicioni predstavnici bi, prema njegovim riječima, trebalo da usvoje omnibus zakon koji bi omogućio funkcionisanje vlade prelaznog karaktera. Takođe, opozicija bi kroz učešće u rukovodećim strukturama trebala da kontroliše rad javnih institucija kao što su Elektroprivreda Crne Gore, Zavod za zapošljavanje, Investiciono-razvojni fond, Uprava policije, Agencija za elektronske medije, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za kadrove, Uprava za nekretnine, Fond rada i Montenegro Airlines. DF zahtijeva i kontrolu Agencije za nacionalnu bezbjednost, postavljanjem predstavnika opozicije na mjesta koja omogućavaju sprječavaje zloupotreba te institucije u političke svrhe.

DF Platformom, između ostalog, traži i pokretanje parlamentarne istrage za rasvjetljavanje slučajeva policijske torture pri razbijanju oktobarskih protesta, izmjene i dopune Zakona o crnogorskom državljanstvu, Zakona o registrima prebivališta i Zakona o izboru odbornika i poslanika, nabavku elektronskih čitača kao dio opreme za elektornsku identifikaciju, kontrolu validnosti potpisa podrške izbornim listama, izbor šefa specijalnog policijskog tima, uništavanje nezakonito prikupljenih privatnih podataka o građanima, objavljivanje spiska doušnika režima, izbor novog direktora Agencije za sprječavanje korupcije, smjenu direktora Javnog servisa...

Radulović: Protesti sudbina DF-a

1802df3

Radulović je istakao da je na izradi Platforme učestvovalo više od 30 eksperata i da je ovo možda jedan od najznačajnijih dokumenata DF-a.

„Demontaža ovog monstruoznog sistema se ne može odraditi preko noći. Kroz institucije ne možemo doći do dobre pregovaračke pozicije i zato smo krenuli u našu golgotu napuštajući parlament. Milo Đukanović nije Bog, već proizvod određenih domaćih i međunarodnih krugova. Da li će on biti na vlasti zavisi od alternative, a da je ona organizovna to ne bi bio slučaj“, kazao je Radulović na današnjoj konferenciji za medije u Podgorici.

Upitan na koji način će DF doći do 41 poslanika kako bi oborio Vladu, on je odgovorio „ako ne može u parlamentu, onda može sa građanima Crne Gore“.

„Da li će biti ponovo šatora ne znam, ali će sigurno biti velikih okupljanja građana Crne Gore. Posljednji koji će ostati na tom asfaltu biće rukovodioci i lideri Demokratskog fronta. Ovo što se danas dešava je farsa. Nažalost, naši drugari šminkaju monstruma, zato se on tako cinično smije. On je svoju mašineriju već podigao i on sigurno već radi. Oni učestvujući u tome (u parlamentarnom dijalogu) stvaraju samo alibi novoj izbornoj krađi. To nije nikakva rekonstruisana vlada, već Vlada Mila Đukanovića“, poručio je funkcioner DF-a.

On je rekao da su protesti sudbina DF-a i da će taj savez zajedno sa građanima na velikim narodnim skupštinama odlučivati šta će da radi.

„Sigurno nema odustajanja. Sloboda ili ništa. Na izbore hoćemo ili nećemo, a možda postoji i treća alternativa – da nećemo dopustiti da se održe ti izbori“, naglasio je Radulović.

Đukanović: Nema uslova za primjenu elektronske identifikacije na izborima u Tivtu

Komentarišući najavljene lokalne izbore u Tivtu i primjenu elektronske identifikacije na njima, funkcioner DF-a Milutin Đukanović je rekao da se još niko nije zapitao da li elektronska identifikacija prepoznaje falsifikovane lične karte.

1802df2

„Po našim informacijama, ova elektronska identifikacija koju je nabavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova ne može da vrši to raspoznavanje. AFIS softver koji je namijenjen za civilni sektor još nije pušten u rad. Ovaj birački spisak koji sada imamo je potpuno nelegitiman, jer nad tim spiskom AFIS softver nije izvršio kontrolu duplih matičnih borjeva, fotografija i otisaka prstiju. Kada smo u radnoj grupi tražili da se vrši identifikacija preko otiska prsta, od ministra Raška Konjevića smo dobili odgovor da to ne bi bilo korektno jer bi se narušila bezbijednost podataka, jer sistem nije dovoljno bezbjedan. Međutim, danas kažu da je sistem dobro zaštićen i da ne može biti nikakve zloupotrebe podataka. Ako ne može biti zloupotrebe vratite otisak prsta. Trebaju nam ozbiljni odgovori. Nijesu stvoreni ni minimalni uslovi za održavanje izbora u Tivtu“, poručio je on.

Lideri Fronta su najavili da će u predstojećem periodu održati još nekoliko konferencija za medije, na kojima će detaljnije predstavljati pojedine segmente Platforme.

Foto: PR Centar

Portal Analitika