Kultura

MIĆUNOVIĆ: Estradna kultura svakodnevice je iskonsko zlo

Ekvivalent tome da ne postoji dječje pozorište je kao da ne postoji - vrtić. Mislim da je to dovoljno reći, kazao je za Portal Analitika nagrađivani reditelj Veljko Mićunović koji za podgoričko Gradsko pozoriše režira čuvenu "Snježanu i sedam patuljaka".
MIĆUNOVIĆ: Estradna kultura svakodnevice je iskonsko zlo
Portal AnalitikaIzvor

Najavljujući premijeru ovog komada koji će sjutra biti igran u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" od 20 časova, crnogorski reditelj koji je stalno angažovan u Beogradu rado je govorio o svemu onome što tišti još uvijek jedini teatar u našoj zemlji koji ima stalni repertoar namijenjen najmlađoj publici. Prva saradnja sa ovim pozorištom bez svoje kuće, bila je prilika da uvidi probleme sa kojima se ono susreće već dvije decenije.

- Okolnosti postoje koje rad u Gradskom pozorištu čine težim, prave probleme u procesu rada, pogotovo kada je u pitanu dječje pozorište koje podrazumijeva vizuelnu komponentu, tehniku, čitavu kompaseriju nužnu da bi se stvorila ta iluzija za djecu. Tu se nalijeće na te probleme "pozorišta bez kuće". A u kojim uslovima rade ti ljudi, to je nadrealno! Mogao bi neko da se napravi "making of" ove predstave, pa da bude malo duhovito, a malo i tragično... Ali, toliko je banalno ovo o čemu pričamo - ta njihova kuća - da postaje i zanimljivo koliko su u tome uspjeli da uđu u apsurd s gradskim, državnim, ne znam sve kojim vlastima - ističe Mićunović.

Iako je već tri puta radio na crnogorskim pozorišnim produkcijama režirajući "Otelo" za Grad teatar Budvu i Zetski dom, odnosno "Revizor" i "Urnebesnu tragediju" u Crnogorskom narodnom pozorištu, "Snježana i sedam patuljaka" nastala po tekstu Aleksandra Popovića prva je saradnja Mićunovića sa ovim podgoričkim teatrom.

- Inicijalni razlog zbog kojeg sam poželio da radim  u Gradskom pozorištu kada me je pozvala direktorica Ivana Mrvaljević, bio je taj da sam - gledao jednu njihovu predstavu, "Čarobnjaka iz Oza". Pošto živim u Beogradu, mogu sa sigurnošću da kažem da dječje predstave Gradskog pozorišta - makar onih nekoliko koje sam gledao - u svim segmentima uspijevaju da budu bolji od drugih. I već je to dovoljan razlog da poželite da radite ovdje - precizirao je on.

1802sne1Ova premijera u godini kada nekadašnje Pionirsko i Dječje, a danas Gradsko pozorište u glavnom gradu obilježava 65 godina postojanja prva je u nizu, kako ističe direktorica Mrvaljević, "prilično nepretencioznih programa" kojima će "označiti već poznati put i zrelost u postojanju ove teatarske kuće".

- Na Dramskoj sceni za djecu tretiramo velike naslove klasične dramske literature, a u njima pronalazimo važne istine i poruke za ovo vrijeme. Sve predstave se oslanjaju na poznate bajke, ali i razotkrivaju poneku "anomaliju" u društvu i vremenu svijeta u kome odrastaju današnje generacije... To je i doprinos misiji Gradsko pozorišta - da stvaramo bolje ljude i bolje društvo u cjelini. Mislim da je to izuzetno važno, kako bi djeca imala prave vrijednosti, a ne da uzore traže u estradnim kreaturama i rijaliti programa. Važno je i da je prva premijera u slavljeničkoj godini namijenjena djeci, što još jednom potvrđuje našu misiju i odgorovnost da upravo ono stvara ili formira ukus naše publike koja će jednog dana postati važna u nekim većim pozorištima. A čini mi se da smo nešto ipak pomjerili u tom stvaralaštvu za mlade... Kažu da pozorište ne može da mijenja svijet, ali ovo za djecu to može, jer je važno da utisci iz djetinjstva ostave trag na nekim budućim ljudima - istakla je Mrvaljević i zahvalila reditelju na "dobroj volji, odgovornosti i spremnosti da se pozabavi temom za najmlađe".

Uz Mićunovića, autorskom timu nove produkcije podgoričkog pozorišta su i Igor Bojović koji je uradio adaptaciju teksta Popovića, zatim scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Marija Marković, kompozitor Aleksandar Popaj Radunović i koreografkinja Slavka Nelević.

Reditelj takođe kaže da se sa Bojovićem potrudio da dramski tekst prilagodi aktuelnom trenutku na isti način kao što je to Popović uradio sa poznatom bajkom kada ga je pisao 80-tih godina. A kako je želio da na scenu postavi nešto što je bilo "znakovito" poput "Snježane i sedam patuljaka", nije dopustio da to bude samo "serviranje određene vrste ugođaja".

- Mislim da je i njih trebalo uobličiti tako da daju jaku poruku. Stvar je samo otišla korak dalje u odnosu na ono što je Popović dao kao predložak, pa se u iskonskoj borbi dobra i zla to zlo očitava kroz svakodnevicu i daje oblik svega onoga što je za djecu danas neka vrsta pošasti: kič, estradna kultura, laka zabava, svaka vrsta instant-pristupa bez imalo kreativnosti. Bilo mi je rediteljski inspirativno da to posmatram i pokušam da sa ovim divnim ljudima oslikam situaciju za koju sam siguran da će djeca da je prepoznaju i - što bi mi bilo posebno važno - da joj se smiju.

1802sne3Zamisao Mićunovića je da zlo bude u nekim segmentima zavodljivo kako bi vuklo male gledaoce kroz predstavu, i da ga kasnijim konfrontiranjem sa "iskonskom, arhetipskom, plemenitom esencijom ljepote" djeca spoznaju pravo stanje stvari.

- Mislim da je predstava angažovana da ima poruku i da će biti zanimljiva za roditelje, a ne samo za djecu, pa se nadam da će tokom predstave postojati i interakcija između roditelja i djece. Jer postoji i taj segment da se tokom komada u gledalištu dešava još jedna predstava - a to je razgovor između djece i roditelja, posebno zanimljiv jer predstavlja dvije vizure gledanja kazao je reditelj.

Glavnu ulogu igra Jelena Simić, mlada članica glumačkog ansambla podgoričkog teatra, porepznata po izuzetnim ostvarenjima u, kako kaže, ulogama koje nisu bile ženske - Pinokija, Strašila, Dvorsku ludu.

- Napravili smo predstavu u kojoj cijela ekipa uživa, a iskustvo je pokazalo da kada je na sceni tako, onda i publika uživa dok gleda. Dobila sam priliku da koristim neka druga sredstva koja sam zaboravila, da razmišljam drugačije, da naučim nešto novo - dodala je ona.

Slaviša Grubiša se, kako je naveo, novoj ulozi vraća nakon par godina, ali ga posebno raduje što ga u Gradskom pozorištu smatraju - svojim članom.

- U vremenu kad smo svi otuđeni, važno je da ovom predstavom pošaljemo poruku da zajedno možemo da učinimo mnogo - rekao je on kao jedan od likova-patuljaka.

1802sne2Na sličan način i Emir Ćatović vidi ono što je važno na radu u cijeloj predstavi.

- Najbolje je da publika dođe i vidi što su sve uradili članovi Gradskog pozorišta sa svojim gostima - kazao je mladi glumac, dok je njegova koleginica Sanja Popović bila među onima koji su posebno zahvalili na ukazanom povjerenju da zaigra u "Snježani i sedam patuljaka".

Ako su članovi Gradskog pozorišta bili kratki i skromni u svojim izjavama, gosti to sigurno nisu, pa je i nagrađivana članica glumačkog ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta Nada Vukčević željela da potcrta sve sa čime se susrela u drugom podgoričkom pozorištu.

- Kada stalno ulazite iz ekipe u ekipu, nailazite na jako čudne energije koje znaju da vas blokiraju u kreativnosti. Znala sam što mogu da očekujem od Veljka, jer sam već radila s njim. Sa nekim glumcima sam takođe radila, neke znam sa fakulteta, ali nijesam znala da su tako divni... CNP nema upravnika, ali ima svoju kuću. Gradsko pozorište nema svoju zgradu, ali ima - kuću, srce, ekipu. I, za razliku od moje kuće, ljudi su ovdje nasmijani. Ne znam da li je to zbog dječjih predstava, ali vidjeću sa mojima da nam date malo te vaše "svježe krvi" - s osmijehom je zaključila Vukčević.

Osim nje, specijalni gost ove predstave je i Branimir Popović, a pored Simić, Ćatovića i Popović, igraju još Ivona Čović Jaćimović, Dejan Đonović, Pavle Ilić, Branko Ilić, Goran Slavić, Sejfo Seferović, Simo Trebješanin i student III godine FDU Vule Marković.

Prva repriza "Snježane i sedam patuljaka" najavljena je za subotu, 20. februar takođe na Velikoj sceni KIC-a "Budo Tomović" u 12 sati.

K.J.

 Foto: Gradsko pozorište/A. Kašćelan

Portal Analitika