Crna hronika

"Policija" Nove u rukama tužilaštva

Podaci i fotografije uniformisanih osoba koje su se pojavile na protestima Demokratskog fronta navodno u svojstvu službe obezbjeđenja crnogorska policija je prikupila i predala nadležnom tužilaštvu, koje treba da utvrdi da li u njihovom postupanju ima elemenata krivičnog djela.
"Policija" Nove u rukama tužilaštva
Portal AnalitikaIzvor

Ova parapolicijska grupacija pod kontrolom je Nove srpske demokratije, a formirana je uoči Pravoslavne nove godine, kada su njeni pripadnici prvi put u javnosti demonstrirali navodnu namjenu, kada su ujednačenim koracima prošetali centrom Podgorice, a onda se formacijski postrojili po četama, kojima su upravljali "komandiri".

"Policija je proslijedila tužilaštvu sve informacije i saznanja o osobama koje su formirale i čine službu obezbjeđenja Nove srpske demokratije, zajedno sa dokumentima, fotografijama, video-zapisima, koji svjedoče da su uniformisana lica bila prisutna na protestima Demokratskog fronta, kao i na dočeku Pravoslavne nove godine. Proslijedili smo kompletnu informaciju sa dokazima i saznanjima ko su lica angažovana kao obezbjeđenje skupova i protesta Demokratskog fronta. Na fotografijama koje smo poslali tužilaštvu jasno se vidi da se radi o uniformisanim licima, koja se pojavljuju kao neka paralelna policija. Sada je na tužilaštvu da ocijeni i izjasni se ima li bilo kakvih elemenata za dalje postupanje", rečeno je Dnevnim novinama u policiji.

Za sada nije poznato ko je finansijer uniformi kombinezona, kačketa i obuće, ali postoje saznanja da su izrađene u Prijepolju, njih oko stotinak.

Prema nezvaničnim informacijama, za policiju je sporno na koji način je ova grupacija organizovana, s obzirom da nije riječ o licenciranim pripadnicima zaštitarskih agencija. 

"Sve i da su bili u svojstvu redara na skupovima, neuobičajeno okrenuti ka policiji umjesto prema učesnicima, ova grupacija nije nosila propisana obilježja redarske službe".

Posebno zabrinjava činjenica da su, prema policijskim podacima, većina članova obezbjeđenja Nove srpske demokratije bivši pripadnici ozloglašenog Sedmog bataljona. Njih predvode, prema nezvaničnim podacima, bivši pripadnik tog bataljona Vasilije Durutović i Božidar Buturović. (Portal RTCG)

Portal Analitika