Svijet

Barak Obama u martu na Kubi

Posljednji put jedan američki predsjednik je posjetio ovu karipsku zemlju 1928. godine.
Barak Obama u martu na Kubi
Portal AnalitikaIzvor

Američki predsjednik Barak Obama planira istorijsku posjetu Kubi narednog mjeseca, što je prvi odlazak nekog aktuelnog lidera Sjedinjenih Američkih Država na ovo ostrvo u gotovo devet decenija.

Obamina posjeta sredinom marta biće dio njegove šire turneje po Latinskoj Americi, čije će detalje Bijela kuća kasnije objaviti, saopštili su zvaničnici Obamine administracije novinskim agencijama.

Predsjednik SAD-a i njegov kubanski kolega Raul Kastro prošle godine su objavili normalizaciju odnosa dvije države nakon skoro pola vijeka hladnoratovske napetosti.

Kuba i SAD su u utorak potpisale dogovor o ponovnoj uspostavi komercijalnog vazdušnog saobraćaja prvi put u 50 godina.

Odmah nakon potpisivanja ovog sporazuma američko Ministarstvo saobraćaja otvorilo je tender za američke aviokompanije da konkurišu za 110 letova SAD - Kuba dnevno, što je pet puta više od aktuelnog broja letova. Trenutno između dvije države saobraćaju samo čarter-letovi.

Obamina administracija želi napredovati u izgradnji poslovnih i diplomatskih odnosa s Kubom prije nego što aktuelni lider napusti ured.

Normalizacija američko-kubanskih odnosa je generacijama izgledala nezamislivo i Kubancima i Amerikancima.

Havana i Vašington su u avgustu formalno obnovili odnose i nadogradili svoje diplomatske misije u ambasade. Ranije ove godine predsjednici obje države susreli su se u Panama Sitiju, gdje je Obama objavio napredak u odnosima rekavši: „Hladni rat je završen.“

Predsjednik Kalvin Kulidž  je posjetio Havanu januara 1928. godine, gdje je govorio na šestoj Međunarodnoj konferenciji američkih država, pokazuju podaci arhive Stejt Departmenta.

Predsjednik Hari Truman boravio je u zalivu Gvantanamo, koji kontroliše SAD, ali to se ne smatra međudržavnom posjetom. Tada se nije susreo sa zvaničnicima kubanske Vlade, pokazuje njegova predsjednička biblioteka.

Bivši predsjednik Džimi Karter je više puta posjetio ovo ostrvo, ali tek nakon što je napustio predsjedničko mjesto.

Al Jazeera

 

Portal Analitika