Društvo

Od svinjskog gripa liječe se četiri osobe

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) trenutno se od svinjskog gripa AH1N1 liječe četiri pacijenta, saopšteno je Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.
Od svinjskog gripa liječe se četiri osobe
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sva četiri pacijenta su stabilnog zdravstvenog stanja.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je tokom protekle sedmice registrovan prvi smrtni slučaj u ovoj sezoni od virusa gripa tip "A" (H1N1), u narodu poznatijem kao svinjski grip.

Prošle sedmice, kako su istakli iz Instituta, svinjski grip laboratorijski je potvrđen kod 16 pacijenata. Zabilježen je i rast oboljelih sa simptomima nalik gripu kojih je registrovano 70. Oni su starosti od 25 do 64 godine.

Influenca ili grip, podjećaju u Institutu je zarazna respiratorna bolest disajnog sistema uzrokovana virusima influence, a najbolji način zaštite od gripa je vakcinacija.

Bolest se, kako objašnjavaju u IJZ, širi kapljicama koje sadrže virus, a koje nastaju kada oboljele osobe kijaju ili kašlju pri čemu se ove kapljice raspršuju u okolni vazduh i to do udaljenosti od oko dva metra od oboljelog.

"Zdrava osoba se najčešće inficira udisanjem kapljica. Nakon određenog vremena kapljice se iz vazduha talože na različite površine pa postoji opasnost da se osoba zarazi tako što prstima, kojima je dodirivala različite površine, unese virus dodirivanjem sluzokože usta, nosa ili oka. Izvor zaraze mogu biti i osobe koje su bez tegoba ako su inficirane. Takve osobe šire virus jedan dan prije nego što razviju simptome bolesti", navode u Institutu.

Oboljeli su obično zarazni 5 do 7 dana nakon početka bolesti. Djeca, ali i odrasli sa oslabljenim imunitetom mogu širiti bolest i duže.

"Većina oboljelih se u potpunosti oporavi tokom jedne ili dvije sedmice nakon početka bolesti, ali osobe sa oslabljenom otpornošću, osobe koje boluju od hroničnih bolesti i stare osobe, mogu osjećati slabost dugo vremena nakon povlačenja simptoma", zaključuju u IJZ.

Dnevne novine 

Portal Analitika