Društvo

STOJANOVIĆ: Radonjića nijesam predložio zbog loših rezultata

Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slavko Stojanović kazao je u intervjuu Pobjedi da Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta, na čijem čelu je Dragan Radonjić, već duži vremenski period ne ostvaruje očekivane rezultate, te i da je to osnovni razlog zbog čega ga nije predložio za šefa Policijskog odjeljenja.
STOJANOVIĆ: Radonjića nijesam predložio zbog loših rezultata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima Stojanovića, shodno novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova od 20. marta 2015. godine, Radonjić, iako faktički obavlja poslove rukovodioca Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, vodi se kao neraspoređen i nema novo rješenje.

- Od stupanja na snagu novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a od 20. marta 2015. godine, službenik Dragan Radonjić, iako faktički obavlja poslove rukovodioca Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, vodi se kao neraspoređen, odnosno ima rješenje po staroj sistematizaciji. Radonjić, kao ni taj odsjek, već duži vremenski period ne ostvaruju očekivane rezultate. Iz tog razloga Radonjiću nije donijeto rješenje po novom Pravilniku za rukovodioca Odsjeka. Inače, upravo je ta linija rada na redovnim kolegijumima ministra i direktora bila najkritikovanija - kazao je Stojanović.

On je dodao da se u posljednjem periodu u medijima se često potencira uloga Dragana Radonjića u predmetima koji su nedavno procesuirani Specijalnom državnom tužilaštvu, a koji se odnose na oblast visoke korupcije.

- U realizaciji su učestvovali službenici različitih organizacionih jedinica Uprave policije. Donošenjem Pravilnika došlo je do centralizacije linije rada suzbijanja privrednog kriminaliteta, uprkos činjenici da su i menadžment Uprave policije i rukovodioci centara bezbjednosti imali drugačije mišljenje. Radonjić je za vrijeme mandata prethodnog direktora Uprave policije u akcionim planovima za pregovaračka poglavlja samoinicijativno Upravi policije MUP-a nametnuo obavezu centralizacije linije rada privrednog kriminaliteta, a kao argument za to prezentovao je mišljenja i preporuke dobijene navodno kroz ostvarenu komunikaciju sa inostranim ekspertima, iako takva praksa ne postoji u policijama regiona! Dajući Radonjiću značajan stepen samostalnosti u radu, menadžment Uprave policije je dozvolio centralizaciju. Nažalost, uočeno je da se nakon toga bilježe znatno slabiji rezultati Odsjeka. Praksa je pokazala da centralizacija linije rada suzbijanja privrednog kriminaliteta nije dala željene rezultate rada, već se, naprotiv, vrlo jasno pokazalo da treba da bude pozicionirana u okviru centara bezbjednosti - pojasnio je Stojanović.

Opširnije čitajte u Pobjedi… 

Portal Analitika