Svijet

Pet godina posle Gadafija - Libija je ponižena

Zapad je iskoristio rakete i brodove da bi zaštitio “bandite” koji sada vladaju Libijom, rekao je Gadaf Al-Dam, rođak bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.
Pet godina posle Gadafija - Libija je ponižena
Portal AnalitikaIzvor

Al-Dam je u intervjuu za “Raša tudej” govorio o uslovima koji vladaju u Libiji nakon što je došlo do kolapsa režima Moamera Gadafija 2011. godine.

Kako on kaže, nekada “bezbjedna zemlja” je pretvorena u ruševine i mnogi su morali da napuste svoje kuće.

“Libija je bila jedna od vodećih država u Africi i imala je solidnu međunarodnu reputaciju. Nakon intervencije, država je postala ponižena. O njenoj budućnosti brine neko sa strane. Prošli smo kroz patnju, suze, smrt i moralne gubitke. A sada, pet godina posle toga, svjedoci smo onoga što je uradio NATO”, naveo je on.

Jedini cilj alijanse je, kako on kaže, bio ubiti Gadafija. U isto vrijeme Gadafi nije imao moć jer je ona pripadala narodu.

“Nije postojao diktator ili tiranin u Libiji. Narod je mogao da promjeni bilo šta što im se nije sviđalo. Oni su imali novac i oružje”, rekao je Al-Dam.

“Sada je Libija pretvorena u centar reketiranja i globalne mafije. Grupe gangstera koje kontroliše Zapad su došle u zemlju i njome vladaju”, naveo je on.

Portal Analitika