Društvo

Vlahović - Pinington: Saradnja u oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane, ICT-a

Ministarska nauke prof. dr Sanja Vlahović razgovarala je danas sa ambasadorom Kanade u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori Filipom Piningtonom, a povod je bilo razmatranje mogućnosti saradnje između Crne Gore i Kanade, u oblastima poput poljoprivrede, proizvodnje hrane, ICT-a i biologije mora, koje su visoko na listi prioriteta obje države.
Vlahović - Pinington: Saradnja u oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane, ICT-a
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik u Ministarstvu nauke mr Darko Petrušić, načelnica Direkcije za međunarodne programe i EU integracije u Ministarstvu nauke mr Smilja Kažić Vujačić, kao i šefica Odjeljenja za odnose sa javnošću i programe obrazovanja u Kanadskoj Ambasadi u Beogradu Olgica Marinković.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva nauke, Vlahović je iskoristila ovu priliku da ambasadora Piningtona upozna sa naučnom politikom u Crnoj Gori i aktivnostima realizovanim u prethodnom petogodišnjem ciklusu, od ustanovljenja ovog resora. Takođe, ministarka je poseban akcenat stavila na mogućnosti saradnje u oblasti povezivanja nauke i biznisa, kao i zajedničke saradnje na EUREKA projektima, koji se upravo odnose na komercijalizaciju istraživanja i stavljanje nauke u službu privrednog sektora. Vlahović je istakla i izgradnju "Tehnopolisa" u Niksiću, kao i pripreme na izgradnji naučno-tehnološkog parka u Podgorici, koji bi trebalo da se gradi u kampusu Univerziteta Crne Gore. Apostrofirala je važnost uspostavljanja Centra izvrsnosti u bioinformatici, u čijem radu učestvuje više od 80 istraživača i osam institucija.

- Pored ovoga, ministarka Vlahović istakla je zadovoljstvo organizovanjem današnjeg seminara na temu "Mogućnosti IT Start-up umrežavanja za mlade u Crnoj Gori", koji se i organizuje uz učešće i podršku Ambasade Kanade, ali i Ministarstva nauke, NVO "Ženska soba" i Studija Bild iz Podgorice. Cilj seminara je da motiviše mlade ljude u Crnoj Gori da razmišljaju kako da budu konkurentni na tržištu rada, kako da razvijaju svoje potencijale kao i ideje, u vidu startup programa. Ambasador Pinington istakao je veliku želju da se krene sa projektima saradnje i da je Kanada spremna da podrži aktivnosti u pomenutim oblastima. Takođe, on je istakao da postoji interesovanje i u oblasti biologije mora, kao i saznanja da Crna Gora ima renomirani institut u ovoj oblasti. Sa tim u vezi, on je najavio dolazak profesora sa Univerziteta Dalhojzi iz Halifaksa krajem marta, koji je vodeći univerzitet za istraživanja mora i okeana u Kanadi i jedan od vodećih u svijetu - stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika