Svijet

Stotine vozila zarobljeno između Bugarske i Grčke

Više stotina kamiona i automobila zarobljeno je na grčko-bugarskom graničnom prelazu Promahonas zbog štrajka poljoprivredenika.
Stotine vozila zarobljeno između Bugarske i Grčke
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Grčki zvaničnici saopštili su da je oko 800 kamiona i oko 160 automobila zarobljeno s grčke strane granice, dok se oko 1.000 kamiona i 500 automobila nalazi na bugarskoj strani granice, javio je AFP.

Poljoprivrednici dozvoljavaju privatnim vozilima da pređu granicu, ali su kamioni s bugarske strane zaustavili saobraćaj.

Grčki poljoprivrednici nedjeljama su blokirali autoputeve širom zemlje u znak protesta zbog planiranih reformi penzionog sistema grčke vlade za koje kritičari tvrde da će povećati socijalne doprinose na neizdržive nivoe.

Bugarska je, u međuvremenu, tražila od Evropske unije da pruži pomoć za suspenziju poljoprivrednika koji blokiraju Promahonas, prenosi Ana.

"Svi imaju pravo na protest, ali to nikako ne znači da treba da se krši pravo na slobodu kretanja ljudi i dobara u okviru EU", poručila je juče potpredsjednica bugarske vlade Meglena Kuneva.

Ona je dodala da su bugarske kompanije za transport već pretrpjele velike gubitke zbog blokiranja grčko-bugarskih graničnih prelaza.

Premijer Bugarske Bojko Borisov pozvao je EU da preduzme mjere kako bi se saobraćaj između dve zemlje ponovo uspostavio.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika