Region

Slovenački mediji: Balkan odrađuje evropski posao

Najavljena ograničenja za ulazak migranata i izbjeglica u Austriju izazvaće lančanu reakciju, odnosno domino-učinak u zemljama na tzv. balkanskoj ruti, ali zapravo odražavaju tihu želju Beča da neka od tih država umjesto nje preuzme obavezu potpunog zatvaranja granice za migrante, ocjenjuju slovenački mediji
Slovenački mediji: Balkan odrađuje evropski posao
Portal AnalitikaIzvor

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner u utorak je u Spielfeldu na granici sa Slovenijom najavila uvođenje dnevnih kvota za maksimalni prihvat izbjeglica, a ministar unutrašnjih poslova Doskozil strogu kontrolu prelazaka potencijalnih migranata na 12 južnih graničnih prijelaza, te korištenje dronova i dubinske kontrole teritorija uz granicu kako bi se ilegalne migracije spriječile.

No, austrijska strana još nije navela kad će se nove stroge mjere u cijelosti početi sprovoditi niti maksimalnu kvotu za prijem migranata iz Slovenije.
Dio slovenskih medija to tumači kao 'tiho očekivanje' Beča da će potpuno zatvaranje svoje granice za migrante preuzeti netko drugi na balkanskoj ruti prema sjeveru.

'Austrija potajno želi da ručnu kočnicu za migrante umjesto nje povuče netko drugi', piše u komentaru mariborski 'Večer'.

O recipročnim mjerama za migrante koje će zbog austrijske najave uvesti na svojoj južnoj granici s Hrvatskom u srijedu ujutro raspravlja Vijeće za nacionalnu sigurnost koje vodi premijer Miro Cerar, a popodne će o tome odlučivati vlada.

Odluka Austrije o dodatnim kontrolama graničnih prijelaza prema Sloveniji, Italiji i Mađarskoj mogla bi biti uvod u stvarnu suspenziju šengenskog režima te izazvati velike ekonomske štete. Ona označava i prestanak politike 'gostoljubivosti' prema izbjeglicama zbog skorašnjih izbora u Austriji, a prema kojima su izbjeglice postali velika tema, navodi ljubljanski 'Dnevnik'.

Mariborski 'Večer' koji o odnosima s Austrijom u svjetlu izbjegličke krize piše najdetaljnije, navodi kako ima informacije da će Makedonija krajem ove sedmice prva u cijelosti za migrante zatvoriti svoju granicu prema Grčkoj. Pri tome se mariborski list poziva na 'neslužbene, ali sigurne' izvore u slovenskoj vladi, ne iznoseći detalje.
Ovome u prilog ide i nedavna izjava srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića prema kojoj je Srbija spremna da se suoči sa problemima koji bi proizašli nakon austrijskog zatvaranja granica.

S druge strane, dio slovenačkih medija upozorava da  zamisao premijera Mire Cerara o drugoj crti odbrane Evrope od migranata na makedonsko-grčkoj granici nema podršku njemačke kancelarke Angele Merkel iako su je podržale članice Višegradske grupe i zemlje na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Mediji prenose da je Merkel u utorak odbacila prijedlog o zatvaranju balkanskog koridora koji migrante vodi prema Njemačkoj. Prema tom prijedlogu Višegradske grupe Evropa bi pomogla u kontroli svojih granica Bugarskoj i Makedoniji, no Merkel je ponovo naglasila važnost kontrole vanjskih granica EU-a.

Kako navode slovenački mediji, to je važno stajalište njemačke kancelarke pred samit EU-a na kojemu će i migracijska kriza biti važna tema jer bi se u suprotnom Grčka mogla suočiti s drastičnim povećanjem brojem izbjeglica i praktično bi bila 'isključena' iz šengenskog prostora.

Portal Analitika