Svijet

Francuski grad zabranio kurseve turskog i arapskog jezika

Vlasti grada Migennes u centralnoj Francuskoj zabranile su kurseve turskog i arapskog jezika, navodeći da se to uradilo iz "sigurnosnih" razloga.
Francuski grad zabranio kurseve turskog i arapskog jezika
Portal AnalitikaIzvor

Odluku je donio gradonačelnik Francois Boucher, koji je izabran iz Unije za narodni pokret, koju predvodi bivši predsjednik Nicolas Sarkozy.

Faruk Biyik, zamjenik direktora Turskog kulturnog udruženja u Migennesu, rekao je za agenciju Anadolija da su časovi turskog i arapskog jezika, koji su se održavali u javnim školama u okviru kurseva matičnog jezika i kulturne edukacije, zabranjeni zbog "sigurnosnih i terorističkih prijetnji".

Dodao je da je blizu 90 učenika išlo na te kurseve te da su on i njegove kolege pitale Francusku obrazovnu akademiju i guvernorat pokrajine o ovoj odluci gradonačelnika, na šta su oni odgovorili da se to nikada nije desilo.

Iako se nije sreo s učiteljima, gradonačelnik Boucher, kako kaže Biyik, optužio ih je da ne znaju francuski jezik i da nije jasno odakle dolaze.

Biyik je rekao da je odluka nepravedna i da će se boriti za to da kursevi opet počnu.

Dodao je da učitelji turskog jezika, osim Migennesa, daju časove u još četiri grada i da to rade bez problema.

Kursevi u okviru ELCO-a organizirani su za djecu radničkih porodica koje su migrirale iz Alžira, Hrvatske, Italije, Maroka, Portugala, Srbije, Tunisa i Turske, prema sporazumu potpisanom 1977. godine.

Portal Analitika