Politika

USPJEŠNO: Završeni pristupni razgovori Crne Gore i NATO-a

Dvodnevni pristupni razgovori Crne Gore i NATO-a uspješno su završeni danas u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evrospkih integracija. Razgovori predstavljaju početak procesa koji slijedi nakon poziva za članstvo upućenog Crnoj Gori 2. decembra prošle godine.
USPJEŠNO: Završeni pristupni razgovori Crne Gore  i NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

U ime NATO-a, razgovore je vodio pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbjednosnu politiku, ambasador Trasivulos Teri Stamatopulos, a crnogorsku delegaciju, koju su činilli predstavnici resornih institucija, predvodila je šefica Misije Crne Gore pri NATO-u, ambasadorka Dragana Radulović.

Stamatopulos je naglasio da su pristupni razgovori signal napretka Crne Gore od obnove nezavisnosti i da će članstvo Crne Gore u NATO ojačati njenu bezbjednost i suverenitet.

"Tokom razgovora, Crna Gora je prihvatila obaveze koje proizilaze iz članstva, čime su stvoreni uslovi za nastavak procesa ulaska u NATO. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o reformama koje će Crna Gora sprovoditi u narednom periodu, s posebnim akcentom na vladavinu prava i podršku javnog mnjenja", navodi se u saopštenju i dodaje da je, sa naše strane, ponovljeno da će Crna Gora podjednako posvećeno i nesmanjenim intenzitetom nastaviti da radi u ovom pravcu.

U skladu sa planom pristupanja Crna Gore NATO-u, naredni korak biće potpisivanje Pristupnog protokola, nakon čega će započeti proces njegove ratifikacije od strane članica NATO-a.

Istovremeno, Crna Gora u svojstvu pozvane zemlje počeće da prisustvuje svim sastancima NATO-a.

Kada svih 28 država članica ratifikuje Protokol, Crna Gora će moći da pristupi Vašingtonskom ugovoru i postane 29. članica NATO-a.

Garčević: Formalno završen proces pregovora

Uspješnim okončanjem dvodnevnih pristupnih razgovora u Briselu, formalno su završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Alijansi, a proces pristupanja se nastavlja, saopštio je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević.

Razgovore u Briselu, koji su okončani danas, u ime NATO-a je vodio pomoćnik generalnog sekretara Alijanse za politička pitanja i bezbjednosnu poltiku, Teri Stamatopulos, a crnogorsku delegaciju, koju su činilli predstavnici resornih institucija, predvodila je šef Misije Crne Gore pri NATO-u, Dragana Radulović.

“Ovo je bila još jedna prilika da od NATO-a bude potvrđeno da poziv Crnoj Gori da postane članica, kao i pregovori koji su vođeni u prethodna dva dana, zapravo predstavljaju priznanje za ostvareni napredak u procesu evroatlantskih integracija”, naveo je Garčević.

Prema njegovim riječima, tokom dvodnevnih razgovora u Briselu crnogorska delegacija je prihvatila sve obaveze koje proističu iz članstva, u skladu sa principom solidarnosti koji važi u NATO savezu.

Garčević je kazao da je to bila prilika da se još jednom prodiskutuje o reformskim aktivnostima koje se planiraju u toku ove godine, kao i o aktivnostima na daljem sprovođenju kampanje za podizanje podrške javnosti.

Tokom razgovora je, kako je naveo, istaknuto da reforme koje Crna Gora sprovodi ne samo u okviru evroatlantske integracije, već i okviru integracije u Evropsku uniju, imaju sinergiju i da, zapravo, čine dio jedinstvenog procesa.

“Ovim se formalno završio proces pregovora. Međutim, sam proces pristupanja teče dalje”, kazao je Garčević.

Kako je pojasnio, sljedeći korak, koji se očekuje vrlo brzo, je potpisivanje protokola o pristupanju.

“Protokol o pristupanju bi trebalo da se potpiše u narednih nekoliko mjeseci, a do tada Crna Gora treba da nastavi reformske aktivnosti, aktivnosti na jačanju podrške javnosti i da nastavi intenzivne kontakte na različitim nivoima sa predstavnicima NATO-a”, precizirao je Garčević.

On je rekao da se, nakon potpisivanja protokola o pristupanju, pristupa njegovoj ratifikaciji.

“U skladu sa nekim predviđanjima, ratifikacija može trajati do godinu, što znači da bi negdje iduće godine Crna Gora postala punopravni član NATO-a”, kazao je Garčević.

On je pojasnio da u toku procesa ratifikacije, Crna Gora ima status posmatrača u Alijansi, i može da učestvuje u radu većine tijela tog saveza.

“Što znači da smo postali dio tog kluba, možemo da radimo, zajedno sa ostalim saveznicima, u pripremi samita koji predstoji, ali za pravo glasa ćemo čekati do punopravnog članstva”, dodao je Garčević. 

Portal Analitika