Društvo

IZCG: Jevtić tendencioznim izjavama kupuje tabloidnu slavu

Mešihat islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) saopštio je da je „iznenađen neozbiljnošću izjave“ profesora Miroljuba Jevtića, koji je u jučerašnjem intervjuu za Dan, između ostalog, kazao da „ISIL preko imama iz Plava regrutuje snage u Crnoj Gori“.
IZCG: Jevtić tendencioznim izjavama kupuje tabloidnu slavu
Portal AnalitikaIzvor

- Apsolutno je neprihvatljiv pokušaj profesora Jevtića da radikalnu ideologiju identifikuje sa islamskoj zajendici u Crnoj Gori i svim muslimanim koji žive u njoj. Profesor ide i korak dalje pa tvrdi da je uslov svih muslimana za podršku nezavisnosti Crne Gore bio  taj da se ovori prostor za radiklnu djelatnost i da je tada došlo do „pakta sa đavolom“, gdje je đavo prema profesoru drugo ime za muslimne Crne Gore. Nadalje, tvrdi profesor, ovakvi muslimani predstavljaju prijetnju „sekularnoj organizaciji Crne Gore“ koju „principijelno“ štiti profesor, da bi trenutak kasnije budućnost te sekularne Crne Gore vidio isključivo u „svetosavskoj tradiciji“ – navodi se u reagovanju Mešihata dostavljenom Portalu Analitika.

Prema njihovim riječima, Jevtić priču o radiklnom islamu koristikao „uvertiru za uticaj na dnevnopolitička dešavanja u Crnoj Gori“.

Kako ističu, izjava da ISIL regrutuje pripadnike na idoeološkim temeljima koje postavljaju imami iz Plava je,  paušalno skovana i ničim potvrđena.

- Ovakvim izjavam se kupuje tabloidna slava i ne priliče jednom univerzitetskom profesoru. Islamska zajednica u Crnoj Gori i reis Rifat Fejzić su kontinuirano i nedvosmisleno osuđivali svaki oblik radikalne interpretacije islama. Ukoliko nadležni imaju saznanja o eventualnim aktivnostima koja zalaze u onu krivično-pravne odgovornosti, mi ih pozivamo da reaguju i tie zaštite Islamsku zajednicu od neosnovanih etiketiranja – navodi se u reagovanju.

Oni poručuju da su Jevtićeve tvrdnje da se tereorizam promoviše upravo iz IZ „tendencionzne i da imaju za cilj da podgriju mržnju prema svim muslimanima“.

- Uvjereni smo da je crnogorsko društvo dovoljno zrelo i da odbacuje ovakve pokušaje narušavanja multireligijskog sklada. Nakon svega iznesenog postaje jasnije zašto profesora za 30 godina djelovanja, kako kaže, niko nikad nije demantovao. I ne treba profesore, vi to sami najbolje radite – poručili su iz IZCG.

Portal Analitika