Abiznis

U javne radove biće uključeno 750 osoba - duplo manje nego lani

U javne radove ove godine biće uključeno ukupno 750 osoba iz kategorije teže zaposlivih, što je duplo manje u poređenju sa prošlom godinom, kada su angažovana 1.383 nezaposlena.
U javne radove biće uključeno 750 osoba - duplo manje nego lani
Portal AnalitikaIzvor

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje, na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavala Ranka Pavićević, odobrio je 200.000 eura za finansiranje javnih radova, programa društvene brige o djeci i mladima, zaštite životne sredine, obrazovnih, kulturnih i drugih programa od javnog interesa. Riječ je o neprofitabilnim poslovima, u koje će biti uključeno oko 250 nezaposlenih, na period od tri mjeseca.

Po prethodnoj odluci Upravnog odbora, kroz formu javnih radova, uključeno je 250 personalnih asistenata, 204 asistenta u nastavi i 47 gerontodomaćica.

Usvojena je odluka o finansiranju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih. Na raspolaganju je 300.000 eura, od kojih će 55 odsto biti usmjereno sjevernim i manje razvijenim opštinama, a 45 procenata centralnoj i južnoj regiji. Očekuje se da će kroz ovaj program proći najmanje 300 nezaposlenih. Namijenjen je sticanju znanja, vještina i kompentencija potrebnih za obavljanje poslova određenog zanimanja. Najviše programa osposobljavanja je za pomoćne poslove u turizmu, ugostiteljstvu i građevini, a ima interesovanja i za računovodstvo.

Po ocjeni Upravnog odbora i menadžmenta Zavoda ne može postojati kompatibilnost na tržištu rada bez obrazovanja odraslih, posebno kad je riječ o zastarjelim znanjima i nedostatku nekih profila koji ne izlaze iz redovnog obrazovnog sistema.

Sjutra će javno biti objavljeni konkursi za izbor izvođača programa javnih radova i osposobljavanja odraslih.

Odlukom Upravnog odbora Komisiji za kontrolu državne pomoći proslijeđena su dva projekta: osposobljavanje za rad kod poslodavca i osposobljavanje za samostalan rad.

Prvi projekat, vrijedan 500.000 eura, odnosi se na osposobljavanje za konkretan rad, po zahtjevu poslodavca i u njegovom okruženju. Obaveza poslodavca je da obučenog radnika zaposli na period najmanje od tri mjeseca, ali ne može duže od osam mjeseci. Za to vrijeme zarada se subvencioniše u iznosu od 50 odsto. Ovim projektom odbaciće se argumenti poslodavaca da nema domaćih radnika za sezonske poslove. Imaju dovoljno vremena da, o trošku države, obuče radnike za predstojeću sezonu. Procjena je da će se kroz ovaj projekat zaposliti 250 lica, na period od šest mjeseci.

Drugi projekat se odnosi na osposobljavanje nezaposlenih bez iskustva u nivou obrazovanja. Projektovano je da se ovom mjerom zaposli 100 osoba na period od šest mjeseci, zašto je potrebno 200.000 eura.

Realizacija projekta »Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu« nastaviće se do kraja godine, odnosno produžen je za devet mjeseci. Odlukom Upravnog odbora usmjereno je 300.000 eura za finansiranje zarada 50 mladih, koji su i do sada postigli više od očekivanih rezultata u promociji preduzetništva, projektnim aplikacijama prema domaćim i međunarodnim fondovima i na uspostavljanju i razvoju klastera biznisa.

Upravni odbor je odobrio 1,07 miliona eura za dodjelu subvencija poslodavcima, koje se odnose na bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom, kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata, učešće u finansiranju ličnih troškova asistenata-pomagača u radu lica sa invaliditetom i subvencije njihovih zarada.

Zbog ocjene da pojedini zahtjevi nijesu objektivi, Upravni odbor je zaključio da nadležna komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja još jednom treba da preispita šta sve podrazumijeva prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za lica sa invaliditetom.

 

Portal Analitika