Politika

TANOK: Vjerujem da će rezultat pregovora u Skupštini biti dogovor

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta raspravljao je danas o izvještaju za Crnu Goru. Izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok saopštio je da su trenutno u našoj zemlji kao najvažnija stvar označeni pregovori o novoj Vladi izbornog povjerenja. To pregovori podrazumijevaju foprmiranje Vlade širokog političkog spektra.
TANOK: Vjerujem da će rezultat pregovora u Skupštini biti dogovor
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

''Ja kao izvjestilac pozdravljam ove razgovore i vjerujem da će rezultirati pragmatičmnim rješenjem koje će obezbijediti slobodne i fer izbore'', rekao je Tanok, prenosi Antena M.

Tanok smatra da je bilo neophodno u izvještaju navesti i, kako je rekao, glavne probleme.

''Upravljanje regostrom birača i korišćenje državnih resursa u izborne svrhe jasno je da moraju da budu apostrofirani. Ja vjerujem da nuđenje mjesta opozicionim predstavnicima u pet ministarstava–rada, finansija, poljoprivrede unutrašnjih poslova kao i mjesto potpredsjednika vlade, pokazuje zapravo jaku volju vlade da sarađuje sa opozicijom i ispita njihove sumnje'', rekao je on.

U ime delegacije Evropske komisije Dirk Lange saopštio je da Mitja Drobnič kao posmatrač prati pregovore u Skupštini.

''Dijalog se odvija u konstruktivnoj atmosferi i čini se da su učesnici riješeni da pronađu rješenje i izlaz iz aktuelne situacije. Tako da ono što mi vidimo u posljednje tri sedmice su intenzivni pregovori, opozicija sada nudi kontraprijedloge u odnosu na ono što je ponuđeno jer žele proširiti načela dijeljenja vlasti odnosno obuhvatiti i javni servis i državna preduzeća. Ova rasprava je u toku i očekujemo da do petka bude završena, tako da ćete do glasanja imati konkrentnije informacije", rekao je Lange.

Nikos Andrulakis u ime delegacije Aneliz Dods bio je konkretan kada je posrijedi izborni proces.

''Izbori moraju da budu održani i moramo imati tačne i neupitne rezultate tih izbora. Moramo imati jasan izborni proces po novom izbornom zakonodavstvu i pravilima koje treba usvojiti prije izbora. Takođe se treba pobrtinuti da izborni sistem bude testiran prije izbora da bi bili sigurni u rezultate. Treba nam transparentnost i sloga kada je posrijedi izborni proces'', rekao je on.

Lange je naveo da se Johanes Han sastao na marginama bezbjednosnog foruma u Minhenu sa premijerom Milom Đukanovićem, i poručio mu da smo napredovali, ali da je sad najvažniji napredak u oblastima 23 i 24.

Čarls Tanok dodaje da je jasno i u Izvještaju koji su i dalje vodeći problemi.

''Korupcija i organizovani kriminal i dalje su problemi ali situacija se poboljšava i naporedak je vidan. Primjećujemo povećan broj optužnica kada je posrijedi korupcija na visokom nivou. Kancelarija specijalnog tužioca počinje da se izgrađuje i pozdravljam to'', rekao je on.

Formiranje Agencije za antikorupciju pokazuje, navodi Tanok, da država želi da se bori sa tim problemom na više frontova.

''Postoji međutim zabrinutost o kapacitetima takvih institucija kada su posrijedi resursi i finansiranje i svakako da to treba riješiti,ali ipak želim da naglasim da treba imati u vidu i finansijska ograničenja s kojima je suočena mala država poput CG'', kaže Tanok.

U širem kontekstu kako kaže Tanok, Crna Gora je značajno napredovala, 22 poglavlja su otvorena a u 2016. biće ih otvoreno još.

Smatra da je pitanje NATO-a unutrašnje pitanje Crne Gore u koje niko ne bi trebalo da se miješa.

''Crna Gora potpuno je stala uz EU kada su posrijedi sankcije ka Rusiji uprskos vezama sa tom zemljom i uprkos pritiscima iz Moskve da to ne čini'', poručio je Tanok.

Kada je posrijedi referendum o članstvu u NATO, pojedini evropsko parlamentarci smatraju da je to unutrašnja stvar Crne Gore, drugi poput Urlike Lunaček smatraju da treba da bude održan, dok neki pak smatraju da u ovom momentu nije dobro pričati o tome zbog aktuelne situacije u zemlji.

O Izvještaju će glasati 23. februara.

Antena M

Portal Analitika