Politika

DIK: Donijeli smo sve podzakonske akte za izbore u Tivtu

Državna izborna komisija (DIK) donijela je sve podzakonske akte potrebne za sprovođenje izbora u Tivtu, osim jednog uputstva, a Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ukazala je na 64 nepravilnosti u biračkom spisku, koji su uglavnom otklonjeni, saopštio je sekretar DIK-a, Milisav Ćorić.
DIK: Donijeli smo sve podzakonske akte za izbore u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centra za demokratsku tranzciju su, nakon raspisivanja izbora u Tivtu za 17. april, pozvali DIK da hitno finalizuje i objavi sve potrebne podzakonske akte koji regulišu održavanje izbora na biračkim mjestima i podsjetili na obavezu DIK-a da u kontinuitetu kontroliše birački spisak.

„DIK je donijela sve podzakonske akte u skladu sa obavezama iz izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji su potrebni za sprovođenje izbora, osim jednog uputstva, čije je donošenje uslovljeno odlukom Ustavnog suda od prije nekoliko dana“, kazao je Ćorić agenciji MINA.

Kako je rekao, to je odluka kojom je stavljena van snage odredba člana Zakona o izboru odbornika i poslanika koja se odnosi na prikupljanje potpisa podrške izbornoj listi.

„Pošto sad ta odredba ne važi, potpisi će se prikupljati na propisanom obrascu od podnosilaca lista i u narednih par dana će imati uputstvo u tom smislu, koje prije nije moglo biti doneseno“, kazao je Ćorić.

On je ocijenio da u javnosti treba ukloniti pogrešnu sliku da maltene DIK vodi birački spisak i vrši promjene u njemu.

Ćorić je kazao da, shodno Zakonu o biračkom spisku, birački spisak vodi MUP, redovno ažurira, vrši promjene i odgovara za stanje u biračkom spisku.

Prema riječima Ćorića, DIK vrši nadzor i kontrolu nad vođenjem biračkog spiska i, u slučaju da ustanovi određene nepravilnosti, ukazuje MUP-u, koji je dužan da ih otkloni. „Dakle, DIK ne vodi niti ispravlja greške u biračkom spisku, već samo ukazuje na greške u cilju ispravljanja grešaka“.

„Od prije nekoliko mjeseci DIK vrši kontrolu i do danas je izvršila 2.973 provjere. U međuvremenu je na 64 nedostatka ukazala MUP-u i uglavnom su ti nedostaci ispravljeni, što znači da DIK redovno vrši taj dio nadzora i kontrole biračkog spiska“, poručio je Ćorić.

Kako je rekao, treba da se zna je da MUP nije preuzeo prethodni birački spisk, nego ga je formirao na osnovu zakona, na osnovu odvojenih registara koji se vode, poput državljanstva, boravišta, podataka o imenu i prezmenu, izvodu iz knjige rođenih, vjenčanih, umrlih.

„Kvalitetan birački spisak i kvalitetan rad biračkih odbora ključ je za korektan, nesumnjiv i jasan rezultat sa svih izbora, bez obzira na to koji su izbori u pitanju“, kazao je Ćorić.

On je, što se tiče uređaja za elektronsku identifikaciju birača, podsjetio da su početkom mjeseca predstavili kako radi taj uređaj članovima i zamjenicima članova Oopštinske izborne komisije (OIK) Tivat i odbornicima Skupštine Opštine Tivat.

„U međuvremenu ćemo da vršimo i edukaciju, obučavanje za rad sa uređajem za elektronsku identifikaciju birača, članovima OIK Tivat. Oni će, po zakonu, biti u obavezi da izvrše obuku članova biračkih odbora za rad sa tim uređajem“, rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, MUP je objavio u Službenom listu uputstvo o načinu korišćenja uređaja.

„Tako da to uputstvo i naša pravila o radu biračkih odbora, o glasanju putem pisma, uputstvo o sadržaju i obliku obrazaca za sprovođenje izbornih radnji za izbor odbornika i poslanika i ostala uputstva su potpuna pravna osnova da se po osnovu toga može postupati“, rekao je Ćorić.

Izvor: Mina

Foto: net.hr

Portal Analitika