Region

NIKOLIĆ: Ja živim u realnosti - Kosovo je Srbija

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije nadležan da predlaže promjenu Ustava, te da će do toga doći, ali ne zbog preambule u kojoj stoji da je Kosovo dio Srbije.
NIKOLIĆ: Ja živim u realnosti - Kosovo je Srbija
Portal AnalitikaIzvor

- Kosovo je Srbija i ja ne živi u magli u kojoj će govoriti da je Kosovo Srbija, a da to nije. Ja živim u realnosti. Nikada nećemo učiniti nijedan potez koji bi bio na štetu Srbije, a da Kosovo dobije pravo da se smatra nezavisnim - rekao je Nikolić u intervjuu za Prvu TV.

On otkriva da su mu ambasadori zapadnih država, EU i SAD, otvoreno rekli da je njegova uloga u uspostavljanju "izvanrednih odnosa država na Balkanu nemjerljiva".

- Nisam kriv što u nekim državama bivše Jugoslavije politička scena zavisi od Srbije i od odnosa prema prošlosti - naveo je Nikolić, precizirajući da tu misli na Hrvatsku.

Bliže objašnjavajući odnose Beograda i Zagreba, Nikolić kaže da je na "nama da ne gubimo živce" jer ono što Srbija može da ostvari u svijetu zahvaljujući svom ugledu i svojoj politici, "to je samo nedosanjani san mnogih država, ne samo iz bivše Jugoslavije".

Nikolić nije direktno odgovorio na pitanje kada će posjetiti Zagreb, ali je podsjetio da je u oktobru bio u Vatikanu koji je, objašnjava, "Srbiji dragocjen zbog nepriznavanja Kosova".

Kosovo je, dodao je, bila prva tema razgovora sa poglavarom Rimokatoličke crkve, a druga je bila kanonizacija Alojzija Stepinca koja je problem u odnosu katoličke crkve i SPC.

- Rekao sam da kada je Vatikan proglasio sve katolike za Hrvate, osim Slovenaca, tada je nažalost došlo i do toga da se - kada se sukobe Hrvati i Srbi - sukobe i dvije crkve. Uticalo je to i na odnos prema crkvi... A o Stepincu sam rekao sve što znam. Dragocjeno je bilo to što je papa rekao da će da formira komisiju - naveo je Nikolić.

On je dodao da je zahvalio papi na tome što o pitanju koje je isključio u njihovoj nadležnosti žele da razgovaraju i sa SPC.

Izvor i foto: Blic.rs/Tanjug/V.Lalić/RAS Srbija

Portal Analitika