Podgorica

BORIČIĆ: Kinezi i Ljevorječani odlično sarađuju i druže se

Mještani Lijeve Rijeke imaju samo riječi hvale za Kineze zapošljene u firmi CRBC, smještene u kampu na Lopatama. Već godinu, koliko su pripadnici tzv. „sekcije tri” na ovom prostoru, Ljevorječani i Kinezi odlično sarađuju i druže se.
BORIČIĆ: Kinezi i Ljevorječani odlično sarađuju i druže se
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik MZ Lijeva Rijeka Pavle Boričić priznaje da su u početku mještani bili donekle rezervisani prema novim komšijama. Kako je vrijeme odmicalo, ljubaznost i razumijevanje Kineza otklonili su sve sumnje. Uz to, lokalna domaćinstva počela su da prihoduju - neki od izdavanja zemljištva, a neki od dnevnih honorara, prilično visokih za crnogorski seoski standard. Zbog toga su se neke porodice vratile životu na selu.

- Kinezi su od mještana zakupljivali imovinu na tri-četiri godine, radili su prilazne puteve za imanja u pravcu auto-puta i sve vrijeme nastojali da budu na usluzi lokalnom stanovništu. Zaposlili su i naše ljude, tako da sada više od 30 Ljevorječana rade kao vozači, mašinisti ili obavljaju druge poslove - kazao je Boričić. Uz zvanične, poslovne kontakte, razvila se i međusobna podrška. - Zahvaljujući njima, prošireno je groblje na Nožici i uređen je plato za buduću kapelu u blizini crkve. Pomogli su nam i da riješimo problem izlivanja Ljevorječice kod Osnovne škole „Šćepan Đukić”. Korito je prokopano, a od te zemlje napravljen je nasip. Uradili su i pripremne radove u pravcu izvorišta. Sada možemo napraviti sabirne bazene za veću količinu vode. Na zahtjev mještana povezali su prilaznim putevima imanja i parcele, koji su bili odsječeni od puta - objasnio je Boričić, naglašavajući da su kod Kineza uvijek nailazili na predusretljivost. U znak zahvalnosti za podršku njihovoj mjesnoj zajednici, mještani Lijeve Rijeke nedavno su im čestitali Kinesku novu godinu. Kinezi su im priredili tradicionalni doček, uz šoljicu zelenog čaja i trpezu bogatu povrćem i ribom. - Dočekali su nas po njihovom običajima. Pili smo zeleni i crni čaj iz malih porcelanskih šoljica. Naravno, hrana je bila izuzetno ukusna - rekao je predsjednik MZ Lijeva Rijeka (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika