Društvo

Godišnje se dijagnostifikuje do 20 malignih neoplazmi

U Crnoj Gori godišnje se dijagnostikuje od 15 do 20 novootkrivenih malignih neoplazimi, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.
Godišnje se dijagnostifikuje do 20 malignih neoplazmi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Taj dan obilježava se pod sloganom „Manje boli kada su roditelji uz njih“.

Kampanja se sprovodi na globalnom nivou, u cilju informisanja javnosti o karcinomu kod djece, upoznavanja sa ranim simptomima kako bi lakše prepoznali bolest u djetinjstvu, budući da zakašnjelo uspostavljanje dijagnoze smanjuje mogućnost izlječenja, kao i u cilju izražavanja podrške djeci i adolescentima oboljelim od ove opake bolesti i njihovim porodicama.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je na odjeljenju hematologije u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tokom prošle godine liječeno 40 djece koja su oboljela od malignih neoplazmi.

"U Crnoj Gori godišnje se dijagnostikuje 15 do 20 novootkrivenih malignih neoplazimi", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da to Ministarstvo ima poseban senzibilitet kada su u pitanju djeca, a naročito prema djeci oboljeloj od najtežih bolesti i njihovim porodicama.

Prema njihovim riječima, u tom smislu se i kreira zdravstveni sistem, kako bi se djeci omogućila što je moguće kvalitetnija zdravstvena zaštita, pogotovo kada je u pitanju taj zdravstveni problem.

„Djeci oboljeloj od malignih neoplazmi omogućeno je liječenje po savremenim evropskim protokolima“, kazali su iz resornog Ministarstva.

Oni su objasnili da u Institutu za bolesti djece KCCG rade doktori specijalisti koji mogu da liječe i prate djecu oboljelu od određenih malignih neoplazmi, a djeca sa najkompleksnijim zdravstvenim problemima, kojima se ne može pomoći u Crnoj Gori, upućuju se u zdravstvene centre regiona i šire.

U saopštenju se kaže da zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm" nabavlja i raspolaže sa kompletnom terapijom, koji se koristi u liječenju djece oboljele od kancera.

"Službe "Montefarma" su u stalnom kontaktu sa ljekarima koji liječe djecu oboljelu od kancera, kao i sa roditeljima oboljele djece, preko udruženja FENIKS", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora podsjetili su da su 2008. godine donijeli Strategiju za hronične nezarazne bolesti, u kojoj je značajno mjesto posvećeno, kako su pojasnili, malignim neoplazmama, u skladu sa čim je razvijen nacionalni programi za borbu protiv raka, a u kojem je posebna pažnja posvećena djeci oboljeloj od malignih neoplazmi.

Iz Ministarstva zdravlja poručili su da podržavaju i aktivnosti nevladinog sektora koji brojnim akcijama obezbjeđuje pomoć djeci oboljeloj od malignih neoplazmi i njihovim roditeljima.

"Ministarstvo ima dobru saradnju sa nevladinog organizacijacom Udruženje „Feniks“ i podržava njihova nastojanja da se djeci oboljeloj od karcinoma obezbijedi adekvatnan medicinski tretman i dostpuna terapiju", rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da u kontinuitetu sprovode aktvinosti na prevenciji i promociji bolesti i, kroz Program zdravstvene zaštite, obavezuju zdravstvene ustanove da kontinuirano rade preventivne preglede specifične za određenu populacionu grupu, u cilju ranog prepoznavanja nekih malignih neoplazmi.

Iz resornog Ministarstva ukazali su da svake godine u svijetu od malignih neoplazmi oboli oko 250 hiljada djece, a procjene su da oko 90 hiljada umre od tih bolesti.

Kako su precizirali, najčešće maligne neoplazme kod djece su maligne bolesti krvi, odnosno leukemije i limfomi, koji čine oko polovinu maligniteta kod naše djece, zatim tumori CNS-a, tumori kostiju i solidni tumori (neuroblastom).

Iz Ministarstva su naveli da je najveći procenat oboljevanja kod djece starosti između tri i osam godina, mada, dodali su, obolijevaju djeca svih starosnih dobi.

Izvor: MINA

Portal Analitika