Politika

RUDOVIĆ: Ugroženo postizanje sporazuma o fer izborima

Postizanje sporazuma o slobodnim i fer izborima ugroženo je raspisivanjem lokalnih izbora u Tivtu, ocijenio je član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, navodeći da je neprimjereno donijeti takvu odluku bez konsultacija sa liderima partija.
RUDOVIĆ: Ugroženo postizanje sporazuma o fer izborima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U reagovanju povodom odluke predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića da lokalni izbori u Tivtu budu održani 17. aprila, Rudović je saopštio da GP URA, ne sporeći zakonsko ovlašćenje Vujanovića da raspiše izbore u Tivtu, smatra da je neprimjereno takvu odluku donijeti bez ikakvih konsultacija sa čelnicima parlamentarnih subjekata koji su u procesu pregovora o slobodnim i fer izborima.

“Jasno je da nema uslova za fer izbore u Tivtu, čak ni formalne pretpostavke za njihovu organizaciju nijesu ispunjene pošto Drzavna izborna komisija nije sprovela sve neophodne radnje”, kazao je Rudović agenciji MINA.

On je naveo da već dva i po mjeseca predstavnici parlamentarnih subjekata vode dijalog o organizaciji slobodnih izbora, a Vujanović se, smatra Rudović, ponio kao da se ništa ne dešava i ignorisao napore da se riješi duboka politička kriza.

Prema njegovim riječima, Vujanović je, dok se traže načini da Crna Gora dobije izbore koji će biti nesporni, povukao potez koji, kako je ocijenio Rudović, stvara dodatno nepovjerenje i sumnje u iskren pristup Demokratske partije socijalista (DPS).

“Iako to mora znati, Vujanović je raspisao izbore, čime je ugroženo postizanje sporazuma o slobodnim i fer izborima”, poručio je Rudović.

On je rekao da se GP URA zalaže da se pitanje izbora u Tivtu uvrsti u eventualni politički sporazum o slobodnim izborima.

“Ukoliki DPS nastavi sa ovakvim unilateralnim potezima koji miniraju dogovor, URA će se odlučiti za korake koji će predstavljati adekvatan odgovor takvom ponašanju DPS-a”, kazao je Rudović.

Izvor: MINA

Portal Analitika