Zanimljivosti

Danas je Sretenje: Djevojke, koga ste prvog srele jutros?

Danas se slavi veliki vjerski praznik – Sretenje, kojim se obilježava prvi susret Boga i čovjeka u hramu u Jerusalimu.
Danas je Sretenje: Djevojke, koga ste prvog srele jutros?
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj svečani praznik slavi se od 554. godine i sjeća na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu i da sebe očisti.Tada je prvosvještenik Zaharije, postavio presvetu Mariju na mjesto za djevojke, kako bi dokazao njenu čistotu. 

U hramu su se pojavili starac Simeon i Ana, kći Fanuilova, koja je svojim duhovnim bićem, baš kao i starac Simeon, prepoznala prisustvo i dolazak velikog Mesije i potom objavila stanovnicima Jerusalima dolazak “dugočekanoga”.

Sretenje je jedan od najsvečanijih događaja na liturgiji, jedna od najmilozvučnijih molitvi, a ovaj praznik je u vrijeme cara Justinijana upriličen kao molitva da velike nesreće prestanu i molba Bogu da se kuga i zemljotresi zaustave.

Po ovom danu je naš narod znao i da procjenjuje koliko će još zima trajati.

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale svijeće, jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

I postoji još jedno zanimljivo vjerovanje da će mlade djevojke upoznati svog životnog saputnika. Prema narodnom predanju, djevojka će se udati za osobu koja će po izgledu i karakteru podsjećati na osobu koju je prvu srela na Sretenje!

volimpodgoricu.me

Portal Analitika