Abiznis

PROJEKTI: Evo kuda ide trasa brze saobraćajnice duž primorja

Stručni timovi „Monteputa“, trebalo bi da su okončali rad na izradi Idejnog projekta brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja. Brza saobraćajnica, prema projektnom zadatku, trebala bi da sadrži četiri kolovozne trake i da se veže na most „Verige“. Sudeći prema trenutnom stanju državne kase, projekat bi mogao da se realizuje nakon završetka izgradnje prve dionice autoputa.
PROJEKTI: Evo kuda ide trasa brze saobraćajnice duž primorja
Portal AnalitikaIzvor

„Za početak 2016. godine planiran je završetak izrade idejnog projekta brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, sa studijom opravdanosti za dionicu Sozina-Bar, navodi se u godišnjem Izvještaju o radu Monteputa.

Prostornim planom do 2020, kao i Strategijom razvoja saobraćaja predviđena je izgradnja brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, od granice sa Republikom Hrvatskom do granice sa Republikom Albanijom u dužini od 110 km. Koridor trase je postavljen tako da ne ulazi u gradove duž primorja i ide na većim nadmorskim visinama.

„Brza saobraćajnica definisana je kao put za motorni saobraćaj duž crnogorskog primorja, tj kao jedan od tri longitudinalna pravca, koji su položeni duž svakog od tri regiona i koji djeluju na unutrašnjem planu kao njihove saobraćajne arterije povezujući pojedina središta opština međusobno, a na širem planu kao neophodne međuregionalne i međudržavne veze koje Crnu Goru povezuju sa zemljama u okruženju. Izgradnja brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, osim što bi obuhvatila lokalne tokove, omogućila bi savremen, kontinuiran i ekonomičan putni saobraćaj gravitirajućih regija, servisirala bi potrebe turizma, izmjestila bi postojeće tokove iz primorskih gradova obilazeći ih i imala bi značajane pozitivne efekte u zaštiti okoline“, navodi se u Strategiji razvoja saobraćaja.

brza1okPostojeća saobraćajnica (Jadranska magistrala) duž crnogorskog primorja, prolazeći kroz atraktivne primorske gradove, u konfliktu je sa urbanizovanim zonama i predstavlja ograničavajući faktor dalje urbanizacije.

„Tek će se izgradnjom savremene saobraćajnice u zaleđu primorja valorizovati turistički potencijali crnogorske obale. Postojeća Jadranska magistrala, dobro povezana sa budućim putem i sa neophodnim zaobilaznicama oko većih gradova, će postati prava turistička saobraćajnica, pri tom zadržavajući svoj lokalni značaj. Ova saobraćajnica će biti projektovana sa visokim standardima horizontalnih i vertikalnih elemenata trase koji će omogućiti veliku propusnu moć kao i jeftiniji i sigurniji saobraćaj. Ovo se posebno odnosi na ukrštanje van nivoa sa postojećim saobraćajnicama i ugradnju najsavremenije opreme i signalizacije. S obzirom na dužinu saobraćajnice i visinu investicije njena izgradnju planirana je u više faza. Naime, biće neophodno definisati prioritete u skladu sa dinamikom realizacije projekata iz Programa rješavanja uskih grla (obilaznica) oko primorskih opština. U toku je izrada Generalnog projekta brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja i prethodne Studije opravdanosti izgradnje, te će se tim dokumentima opredjeljivati faznost izgradnje određenih dionica, s tim da će i Vlada Crne Gore u narednom perioda utvrditi prioritete na realizaciji ovog projekta.

Bitno je napomenuti da je u toku i izrada Idejnog projekta brze saobraćajnice za dionicu južni portal tunela Sozina – Bar (do raskrsnice stari Bar) koji se radi u prioritetu. Studijom opravdanosti izgradnje biće utvrdjeni mogući modeli finansiranja izgradnje i eksploatacije brze saobraćajnice, uključujući i primjenu oblika finansiranja po sistemu privatno-javnog partnerstva, za ukupnu trasu i određene dionice. Što se tiče mosta Verige, kao jednog od objekta na planiranoj trasi koji rješava problem drumskog prelaza Bokokotorskog zaliva na lokaciji Rt Opatovo – Rt Sv.Neđelja, uradjena je sva neophodna projektna dokumentacija“, zaključuje se u Strategiji.

P.Z.

Portal Analitika