Protokol

Đukanović: Generacije sudija Ustavnog suda čvrst oslonac jačanju vladavine prava

Predsjednik Vlade Milo Đukanović čestitao je predsjednici Ustavnog suda Desanki Lopičić, sudijama Ustavnog suda i svim zaposlenim Dan Ustavnog suda Crne Gore i poželio im mnogo uspjeha i dostignuća u daljem radu.
Đukanović: Generacije sudija Ustavnog suda čvrst oslonac jačanju vladavine prava
Portal AnalitikaIzvor

„Čini nas ponosnim činjenica da Crna Gora ima viševjekovnu ustavnu tradiciju izniklu iz običajno – pravne norme, koja svoj pisani začetak veže za 'Stegu' iz 1796. godine. Akt kojim je pravno regulisan bitan dio osnovnih društvenih odnosa tadašnje Crne Gore, na način kako se ta pitanja u savremenom društvu uređuju Ustavom. Od ustanovljavanja ustavnog sudstva 1963. godine i početka rada Ustavnog suda godinu dana kasnije, više od pola vijeka generacije sudija Ustavnog suda, poštujući profesionalnu etiku i visoke moralne standarde profesije koju vrše, bile su i ostale čvrst oslonac jačanju vladavine prava i pravne sigurnosti u Crnoj Gori“, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića upućenoj predsjednici Ustavnog suda Desanki Lopičić.

Premijer u čestitki konstatuje da je danas Ustavni sud garant zaštite ustavno pravnog poretka i ljudskih prava i sloboda zajemčenih najvišim međunarodnim dokumentima i institucija, koja ima poseban značaj za razvoj crnogorskog društva i nastavak našeg evropskog i evroatlantskog puta.

Đukanović je izrazio žaljenje što zbog ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti da prihvati poziv i prisustvuje Svečanoj akademiji povodom Dana Ustavnog suda.

Portal Analitika