Društvo

Jevtić: ISIL snage u Crnoj Gori regrutuje preko imama iz Plava

Određeni broj imama iz plavske opštine postavio je osnove za širenje ideja na kojima se zasniva djelovalje terorističke organizacije Islamska država (ISIL), što je mnogo opasnije od onoga što čine sami borci ISIL-a koji su se iz Sirije vratili u Crnu Goru, upozorio je u razgovoru za „Dan” utemeljivač politikologije religije na svjetskom nivou i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (FPN) Miroljub Jevtić.
Jevtić: ISIL snage u Crnoj Gori regrutuje preko imama iz Plava
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da ljudi koji su sa područja Crne Gore otišli u Siriju i Irak i pridružili se vojsci halifa Abu Kakr al-Bagdadija šalju jasne prijeteće poruke političkom poretku i građanima Crne Gore, odnosno njihovoj fizičkoj egzistenciji.

"Onaj ko te prijetnje ne bi uzeo za ozbiljno, grdno bi se ogriješio. Vlasti nijesu dovoljno svjesne te činjenice, kao ni nadležni u Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj...Opšti trend koji ne shvata suštinu problema zahvatio je Crnu Goru i ne vodi se računa o tome da je ono što je otišlo iz države dovoljno radikalizovano i spremno da na njenoj teritoriji počini stvari koje su svrstane u ono što se naziva terorizam", ocijenio je Jevtić u razgovoru za Dan.

On naglašava da se to najbolje vidjelo uoči poslednjih izbora za reisa Islamske zajednice (IZCG).

"Ko god je pažljivo pratio crnogorsku štampu, mogao je da vidi koliko je novoizabrani stari-novi reis Rifat Fejzić bio nespreman da odgovara na vrlo konkretna pitanja novinara šta je sa onim imamima koji su iz IZCG, koje on plaća, a za koje je više nego jasno da mogu da predstavljaju izvor terorističkih aktivnosti u Crnoj Gori. On nije imao hrabrosti i snage da govori o imenima tih ljudi, što samo po sebi pokazuje da je ljihov broj daleko veći nego što su i sami novinari bili svjesni. To znači da je ljihova snaga toliko velika da on mora da je poštuje jer vodi računa kako će se to odraziti unutar IZ i da li će on u nekom narednom „izvlačelju karata” moći da bude ponovo izabran za reisa ukoliko jedna takva opcija bude jača. Smatram daje na to potrebno obratiti veću pažnju nego na one koji su otišli u Siriju i deklarisali se kao radikalni. Među njima može biti paranoika, ludaka koji jesu opasni, ali koji ne predstavljaju dio organizovane mašinerije. Ali sama činjenica da se to širi i u okviru legalne Islamske zajednice je veoma opasno i IZ nema snage da otvoreno progovori o tim stvarima", upozorava Jevtić.

On kaže da je određeni broj imama iz plavske opštine postavio pretpostavku za širelje takvih ideja.

"Crnogorski reis je nekoliko puta žestoko napao sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića, optužujući ga da je prethodno udario temelje cijeloj toj priči koja se dalje proširila i rezultirala regrutovanjem određenog broja ljudi. Postoji posebno regrutovanje kojeg vrše sami borci ISIL-a koji su sa teritorije Crne Gore otišli u Siriju, pa se onda vratili. Mnogo je opasnija i očiglednija priča sa Islamskom zajednicom, ljetos sam u Ulcinju bio u prilici da vidim ljude koji drže butike, a koji su dio pokreta čija je ambicija da ukinu bilo kakav oblik sekularne organizacije na teritoriji te opštine i uopšte Crne Gore. Čak i kada nijesu teroristi, njihova politička vizija isključuje ovakvu Crnu Goru kakva postoji danas",  smatra profesor Jevtić.

Izvor: Dan

Foto: mc.rs

Portal Analitika